2015/09/17

Muffinki budyniowe


Muffinki budyniowe

Muffinki to dla mnie coś na szybko do kawy, robi się je szybciutko i są bardzo smaczne...

Muffinki budyniowe

Składniki:

100 g budyniu waniliowego bądź śmietankowego (w proszku)
100 ml oleju
2 jajka
4 łyżki mleka
140 g cukru
100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier:
pół szklanki cukru pudru
3 łyżki wody

Proszek budyniowy, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sito do miski, dodać cukier i wymieszać łyżką. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, wystarczy widelcem, dolewamy olej i mleko, mieszamy. Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre, mieszamy. Wykładamy ciasto do 12 papilotek. Wkładamy do pieca nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wykładamy muffinki na kratkę do ostudzenia, następnie polewamy je lukrem i posypujemy kolorową posypką.

5 komentarzy:

  1. SUPER!
    Zapraszam tez do siebie http://smykwkuchni.blogspot.com ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. I właśnie za to 'szybciutko' kochamy muffinki!
    A takie budyniowe musza być super!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile sztuk wychodzi z jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń