niedziela, 13 września 2015

Kapusta zasmażana ze słodkiej kapusty


Kapusta zasmażana ze słodkiej kapusty

Jest idealna jako dodatek do obiadu, przede wszystkim do kotletów schabowych. Dziś niedziela, pewnie w wielu domach rozchodzić się będzie dźwięk tłuczka, więc mam nadzieję że przepis się przyda. Jest to też sposób na pozbycie się resztek wędlin ale można po prostu zrobić z wędzonym podgardlem czy boczkiem.

Kapusta zasmażana ze słodkiej kapusty

Składniki:

kapusta
spory kawałek wędzonego podgardla lub boczku
cebula
koperek
sól pieprz
szczypta cukru
łyżka mąki

Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, dorzucamy do boczku. Kapustę szatkujemy, dorzucamy do garnka, podlewamy trochę wodą, posypujemy solą, pieprzem cukrem, dusimy pod przykryciem. Jak kapusta jest al dente, posypujemy mąką, mieszamy, dodajemy posiekany koper i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz