sobota, 5 września 2015

Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką


Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką...

Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką

Spód:

4 szklanki mąki
1 margaryna
1 szklanka cukru 
2 jajka 
2 żółtka 
2 łyżki kwaśnej śmietany
aromat waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

20 dkg cukru
20 dkg masła
40 dkg mąki

Dodatkowo:

1 kg truskawek lub innych owoców

Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę (u mnie 25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotować budyń śmietankowy bądź waniliowy ( z dwóch budyni bez cukru, 3 szklanek mleka i 3 łyżek cukru) i gorący wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć odszypułkować, poprzekrajać na połowę, wyłożyć na budyń. Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami). Piec ok. 60 min. w 180°C

3 komentarze: