Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką...
Spód:
4 szklanki mąki
1 margaryna
1 szklanka cukru
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
aromat waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
20 dkg cukru
20 dkg masła
40 dkg mąki
Dodatkowo:
Dodatkowo:
1 kg truskawek lub innych owoców
Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę (u mnie 25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotować budyń śmietankowy bądź waniliowy ( z dwóch budyni bez cukru, 3 szklanek mleka i 3 łyżek cukru) i gorący wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć odszypułkować, poprzekrajać na połowę, wyłożyć na budyń. Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami). Piec ok. 60 min. w 180°C
Mozna uzyc mrozonych owocow?
OdpowiedzUsuńMozna uzyc mrozonych owocow?
OdpowiedzUsuńHmmm... Ja nie używałam, nie wiem czy się za bardzo nie "rozjadą".
Usuń