Placki ziemniaczane
Można jeść je na wiele sposobów, z cukrem czy ketchupem, gulaszem czy sosem pieczarkowym ile pomysłów tyle też przepisów, na co kto ma ochotę. Obiad, którym dogodzi się każdemu. A to przepis na złote, chrupiące placki.
Można jeść je na wiele sposobów, z cukrem czy ketchupem, gulaszem czy sosem pieczarkowym ile pomysłów tyle też przepisów, na co kto ma ochotę. Obiad, którym dogodzi się każdemu. A to przepis na złote, chrupiące placki.
5 dużych ziemniaków
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 czubate łyżki mąki
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach lub za pomocą malaksera na płytce z tarką na małych oczkach. Wrzucić do dość dużej miski. Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do ziemniaków, dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać. Odlać powstałą wodę. Nakładać na patelnie z rozgrzanym tłuszczem za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos pieczarkowy:
50 dkg pieczarek
2 łyżki masła
3,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
2,5 łyżki mąki
sól, pieprz
natka pietruszki
Pieczarki podsmażyć, posypać solą i pieprzem, przełożyć do garnka. wlać 1,5 szklanki mleka, lekko podgrzać. Pozostałym mleko wymieszać z mąką, wlać do pieczarek. Podgrzać, jeśli jest za gęste dolać wody. Posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić. Polać na placki posypać posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz