Murzynek z jabłkami i czekoladą...
Sezon na jabłuszka uważam za otwarty, więc pewnie przez najbliższy czas będą królować w naszych kuchniach. Tu mam przepis na fajne wilgotne ciasto z jabłkami przełamane słodką czekoladą. Przede wszystkim bardzo szybkie do przygotowania. Z tego co wiem to ciasto jest też pod dość ciekawą nazwą salceson. Zapraszam do spróbowania ;)
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
280 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
1 szklanka oleju
pół kilograma obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek
Dodatkowo:
3/4 tabliczki mlecznej czekolady
3/4 tabliczki białej czekolady
Sypkie składniki przesiewamy i mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do sypkich składników dodajemy jajka i miksujemy, a następnie dodajemy olej i jabłka i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temp. 180°C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu na przemian polewać białą i mleczną czekoladą (czekolady rozpuścić w kąpielach wodnych).
ja do tego dodaję jeszcze orzechy.Pychotka.
OdpowiedzUsuńMmmm... z orzechami musi być super, pewnie idealnie dopełniają całości.
UsuńMmm, jesienne smakowitości :)
OdpowiedzUsuń