Maślankowiec / Ciasto maślankowe
Proste, szybkie i naprawdę bardzo smaczne wilgotne ciasto na bazie maślanki. Tu akurat przykład z truskawkami ale mogą być także inne niebyt mokre owoce.
Składniki:
250 ml maślanki
125 ml oleju
3 jajka
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (ja dałam ten "prawdziwy")
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre składniki wymieszać widelcem, w drugiej misce mieszamy składniki suche i wsypujemy do tych mokrych. Porządnie wymieszać i przełożyć do formy (u mnie 25cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia... Na wierz ułożyć truskawki lub inne owoce w nie dużych odstępach, większe poprzekrawać na połowę. Piec ok. 50 min. w 170°C // do suchego patyczka, nie wcześniej bo będzie zakalec :) Na wierzchu powinna być jeszcze kruszonka, to akurat wersja bez, bo masełka zabrakło ;)
Kruszonka:
10 dkg masła
10 dkg cukru
20 dkg mąki
Zagnieść paluszkami i posypać na ciasto.
A na zwykła blaszke prostokatna moze byc?
OdpowiedzUsuńTak, może być. Jeśli blacha jest większa trzeba zwiększyć ilość składników.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńja za 8 minutek wyciągam mój placuszek przepis identyczny tylko jabłka i cynamon zamiast truskawek :)
OdpowiedzUsuńCiasto posypać kruszonką jeszcze przed pieczeniem?
OdpowiedzUsuńTak, przed pieczeniem...
Usuń