niedziela, 6 września 2015

Krupnik


Krupnik

Krupnik

Składniki:

żeberko wołowe lub wieprzowe
kilka ziemniaków
2 marchewki
duża cebula
3 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
włoszczyzna lub kostka rosołowa
zielona pietruszka
kilka suszonych grzybów
woreczek kaszy perłowej
sól, pieprz

Do garnka wkładamy uprzednio umyte mięso, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, marchewkę obieramy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w pióra i dodajemy do wywaru. Wrzucamy przyprawy i grzyby, pietruszkę drobno siekamy i również dodajemy do zupy (trochę zostawiamy do posypania na koniec). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso jest już miękkie dorzucamy je do wywaru, jak ziemniaki zmiękną dodajemy kaszę. Jak kasza jest miękka, można zajadać. Przed podaniem posypać natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz