Cynamonowiec z jabłkami i migdałami...
Nie wiem jak u Was ale u mnie od samego rana pada deszcz, wręcz nastraja na jesienne smaki. Wyszperałam przepis na cynamonowiec z jabłkami wg przepisu babci, od siebie dodałam migdały i posypałam grubym cukrem.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1,5 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki oleju
2 kwaskowe jabłka
3/4 szklanki płatków migdałowych
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochu cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę, cynamon, proszek i sodę przesypujemy przez sito, mieszamy i dodajemy do masy, na samym końcu dolewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki lub w ósemki. Dodajemy do ciasta wraz z płatkami (płatków trochę zostawiamy do posypania na górę) , mieszamy wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami, ja posypałam jeszcze grubym cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 60 min. Zamiast grubego cukru przed pieczeniem, można użyć cukru pudru po upieczeniu, po ostudzeniu.
Uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń