Szarlotka z bezą...
Bardzo łatwa i pyszna szarlotka, która bardzo szybko znika. Żeby ją uwiecznić musiałam piec ją 3 razy bo nigdy nie mogłam zdążyć przed zjedzeniem...
Składniki:
KRUCHE CIASTO:
3 szklanki mąki
kostka margaryny (250g)
4 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
JABŁKA:
1 kg jabłek
cukier do smaku (ja daję łyżeczkę)
łyżeczka cynamonu
BEZA:
5 białek
szklanka cukru
szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać margarynę, żółtka i cukier. Zagnieść i włożyć na 1h do lodówki. Jabłuszka obrać i zetrzeć na tarce na większych oczkach. Wsypujemy na patelnie, dodajemy cynamon, cukier i podsmażamy. Dno blaszki (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy oraz brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 210°C na 20 min. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, po ubiciu dodajemy po trochu cukru i dalej ubijamy. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy jabłuszka a na to pianę. Pieczemy w 170°C przez 30 min lub do momentu kiedy na cieście zrobi się lekka skorupka. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz