piątek, 8 stycznia 2016

Rogaliki drożdżowe na szybko...


Rogaliki drożdżowe na szybko...

Chyba trochę podkusiłam dziś los... Kiedy zaczęłam prószyć cukrem pudrem, zaczął prószyć śnieg. A rogaliki... dlaczego na szybko? Bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie :D Nadziewamy tym co lubimy... Gęsty dżem, powidła, marmolada, a może nutella?! :D

Rogaliki drożdżowe na szybko

Składniki:

50 g drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki
250 g margaryny 
3 jajka + 1 do smarowania
4 łyżki cukru
szczypta soli 
nadzienie
cukier puder

 Drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy z nich ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Margaryna najlepiej żeby była miękka. Ułatwi to wyrabianie ciasta. Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 12 części (kroimy po przekątnej). Na szerszy róg każdego kawałka nakładamy pół łyżeczki nadzienia i zwijamy w rulonik. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Jak przestygną prószymy cukrem pudrem.

49 komentarzy:

  1. ile wychodzi rogalików ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzielimy ciasto na 4 porcje, każda po 12 części to 48 rogalików. Można podzielić na mniejsze części wtedy rogalików wyjdzie więcej ale będą malutkie...

      Usuń
  2. no faktycznie, nie pomyślałam ;)
    dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy to ciasto musi wyrosnac, czy po wyrobieniu składników zaraz mozna rozwalkowywac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od razu wałkujemy, nie musi wyrastać. Jest o tym napisane w pierwszej części postu ;) Pozdrawiam...

      Usuń
  4. Jakieś zdjęcie przekroju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam już niestety... Ale są pulchniutkie w środku. Warto na prawdę :D

      Usuń
    2. Pani Paulino, rogaliki super, pani też, tylko nad ortografią i logiką popracować: "naprawdę" piszemy razem, a konia z rzędem temu, kto pokroi po "przekątnej" koło. Pozdrawiam, poza tym jest Pani świetna!

      Usuń
  5. Można użyć suchych drożdży?Jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7 g suchych drożdży = 25 g zwykłych drożdży

      Usuń
    2. Na opakowaniach drożdży instant, tych 7 gram jest zamieszczona notatka, że wystarczają na pół kilograma mąki, to przypuszczam, że jedno opakowanie wystarczy na porcję tych pysznych rogalików. Tak myślę, bo mam tylko jedną paczuszkę drożdży, a mam zamiar zabrać się za zrobienie rogalików!

      Usuń
    3. To niech Pan/i spróbuje użyć jednej (choć powinny być dwie), najwyżej będą mniej wyrośnięte ale myślę, że będzie ok ;)

      Usuń
  6. Na jaką grubość wałkujemy ciasto ? :)
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... Na jakieś 3 mm. Okrąg ok. 25 cm średnicy :D

      Usuń
  7. wyglądają tak apetycznie, aż ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  8. A te 3 jajka to do ciasta dajemy czy do smarowania rogalików sa

    OdpowiedzUsuń
  9. jakieś kruche te ciasto przy wałkowaniu, mimo że robie wszystko jak w przepisie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje w ogóle nie było kruche, wręcz przeciwnie musiałam dosypać ok, szklanki mąki. U mnie pewnie spowodowane było to bardzo dużymi jajkami. Może dodała Pan/i dodał/a za dużo mąki ?!

      Usuń
  10. Witaj wlasnie upieklam rogaliki wyszly pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. czy mozna wylorzystac to ciasto do pasztecikow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pasztecików? Ciasto jest słodkie. Jakby było bez cukru to myślę, że tak. Można wykorzystać. Mam na swojej stronie przepis na paszteciki, które znikają migiem ze stołu, polecam. http://pelusiowakuchnia.blogspot.com/2015/09/paszteciki-z-miesem.html

      Usuń
  12. Wiatam,
    Czy jak dodam suche drożdże to mleko też dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekłam te rogaliki są bardzo dobre mi wyszły 32 szt. Córka dostała 7szt pozostałe zjedlismy z mężem (koło dzielilam na 8kawalkow) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :D Cieszy mnie to bardzo :D

      Usuń
    2. Witam.Ja mam pytanie czy margarynę siekamy czy rozpuszczamy do tych rogalikow?

      Usuń
    3. Dołączam się do pytania, czy margaryne siekamy czy rozpuszczamy?

      Usuń
  14. Właśnie piękę,podzielę się efektem:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety na blogu nie da rady wstawić zdjęcia w komentarzu, tak więc proszę na funpage'u wstawić efekt w komentarzu lub poście :D Pozdrawiam

      Usuń
  15. Jutro zrobię. Już mi ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jutro zrobię. Już mi ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja mam pytanie odnośnie mąki. .. pszenna czy tortowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I przy okazji- termoobieg czy bez;)

      Usuń
    2. Mąka tortowa, zawsze takiej używam ;) I bez termoobiegu :)

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo! To wieczór będzie bardzo snakowity :)

      Usuń
  18. A suchymi drożdżami można zastąpić, ile ich wtedy trzeba będzie użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7 g suchych drożdży = 25 g zwykłych drożdży

      Usuń
    2. czy można użyć do srodka mrożone owoce

      Usuń
    3. Mrożone, nie wiem czy nie wyciekną... Nie próbowałam z mrożonymi owocami...

      Usuń
  19. Za dużo drożdży, To niezdrowe. Na taką ilość mąki wystarczy 15-20 g.

    OdpowiedzUsuń
  20. Pół godzinki roboty a takie pyszne i piękne :-) polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piekłam-pychota!

    OdpowiedzUsuń
  22. Rewelacyjne rogaliki!właśnie sprawdziłam przepis wyszły idealnie

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam są pyszne i zostały zjedzone jeszcze ciepłe.Wyszło mi trochę luźne ciasto ale dodałam mąki i było ok.☺

    OdpowiedzUsuń
  24. No wprost rewelacja. Szybkie i pyszne. Nawet na drugi dzień pulchniutkie (musiałam schować bo by nie doczekały)

    OdpowiedzUsuń