sobota, 5 września 2015

Bigos z czerwonym winem


Bigos z czerwonym winem...

Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu

Bigos z czerwonym winem

Potrzebne składniki:

2 kg kiszonej kapusty
2 duże marchewki
pół garści suszonych grzybów
 ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka)
200 g wędzonego chudego boczku,
2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej,
 1 duża cebula,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
 1-2 liście laurowe,
 2-3 ziarna ziela angielskiego,
 2-3 łyżki przecieru pomidorowego,
 sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do bigosu,
 olej do smażenia

Kapustę odciskamy ze soku (jeśli lubimy mniej kwaśne kapustę należy przepłukać), kroimy i przekładamy do dużego garnka. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do kapusty. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty i wstawiamy na mały płomień. Gotujemy przez ok. godzinę, do miękkości kapusty, od czasu do czasu mieszając.
W czasie gdy kapusta się gotuje, my zalewamy suszone grzyby wrzątkiem żeby zmiękły. Boczek i mięso kroimy w większą kostkę, przekładamy do garnka, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju dodajemy do niej pokrojoną kiełbasę i przesmażamy. 
Kiedy kapusta jest już miękka odcedzamy nadmiar wody, dodajemy do niej odcedzone grzyby, odgotowane mięso i boczek, przesmażoną kiełbasę z cebulą i podlewamy to wywarem w którym gotowało się mięso (nie za dużo, jest dość pikantny). Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Następnie odlewamy nadmiar wody i wlewamy wino i gotujemy przez 20 min. Po tym czasie dodajemy przyprawę do bigosu, gotujemy pół godziny. Na koniec dodajemy koncentrat, mieszamy i gotowe :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz