piątek, 4 września 2015

Chrupiące gofry holenderskie


Gofry Holenderskie

Te gofry są chrupiące, lekko maślane w smaku, naprawdę najlepsze domowe gofry jakie jadłam. Przepis pochodzi z instrukcji nie istniejącej już gofrownicy. Są przepyszne.

Chrupiące gofry holenderskie

300 g mąki (2 szklanki)
0,5 l mleka
75 g cukru pudru (3/4 szklanki)
szczypta soli
100 g masła
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło rozpuszczamy. Resztę składników przekładamy i dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy roztopione masło i miksujemy do powstania jednolitej masy. Pieczemy ok. 5 minut (zależne od mocy gofrownicy) bez otwierania gofrownicy. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do przestygnięcia. 

1 komentarz:

  1. Holenderskie gofry, z chęcią spróbowałam i posmakowały

    OdpowiedzUsuń