poniedziałek, 7 września 2015

Cebulaki / Mini pizze cebulowe


Cebulaki / Mini pizze cebulowe...

Komu? Komu? Mini pizzą się podzielę. Można je robić na wiele sposobów, można dodać co się lubi, czy pieczarki czy szyneczkę, a może oliwki albo salami. Ile pomysłów tyle przepisów.

Cebulaki / Mini pizze cebulowe

Składniki na ok. 10 sztuk:

3 szklanki mąki
30 g drożdży lub 14 g drożdży instant
1 łyżka cukru
0,5 szklanki ciepłego mleka 
4 łyżki oleju
1 jajko 
3 duże cebulę
1 szklanka startego sera
Sól, pieprz, czosnek sypki ,zioła i papryka ostra

Sos pomidorowy:

kopiasta łyżeczka koncentratu
kopiasta łyżeczka pikantnego ketchupu,
pół łyżeczki suszonej bazylii,
pół łyżeczki suszonego oregano
 2 duże ząbki czosnku
1/3 szklanki wrzącej wody
trochę soli
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać.

Wykonanie :

Cebulę kroimy w paski i smażymy na 2 łyżkach oleju z przyprawami, studzimy. Następnie do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę i troszkę ser się spiekł) gotowe kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika 200°C około 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz