Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem...
Składniki:
1 opak. mrożonego szpinaku rozdrobnionego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
4 jajka
1 łyżka mąki
dwa serki almette śmietankowe lub chrzanowe
łosoś wędzony w plastrach 250-300g
Na sitku rozmrażamy szpinak, jak się rozmrozi mocno przyciskamy łyżką aby odcisnąć wodę. Następnie na patelni podsmażamy szpinak z masłem, czosnkiem i solą. Studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku, białka ubijamy na sztywno. Do szpinaku dodajemy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Studzimy. Później ciasto smarujemy serkiem almette, na to kładziemy łososia i zwijamy ściśle w roladę. Zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na kilka godzin... Kroimy na plastry ok.1,5 do 2 cm.
Bardzo pyszna rolada :-) Wprawdzie sama jeszcze nie robiła, ale jadłam u znajomej :-)
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom jest bardzo prosta i jest bardzo smaczna... Znika w moment! Pozdrawiam :D
UsuńKoniecznie zrobię,boję się tylko czy uda mi się dobrze zrolować...
OdpowiedzUsuńJak Pan/Pani nie spróbuje to się nie dowie... Ale jestem pewna, że wyjdzie jak należy... Nie ma się czego bać :D
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńNa jaką blaszkę:brytfanne standardową do ciasta czy taką dużą płaską szeroką?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest napisane piekarnikową, ale być może Pan/Panie nie zauważył/a. Moja ma ok 40x40. Pozdrawiam serecznie :D
UsuńCzym można lososia zastąpić?
OdpowiedzUsuńPrzykładowo szynką... Najlepiej polędwica łososiowa ;) ale może być też jakaś inna podwędzana :)
UsuńJakie opakowanie szpinaku? Ile gr?
OdpowiedzUsuń400-500 g :)
Usuń