czwartek, 3 września 2015

Sernik "złota rosa"


Sernik ze złotą rosą



Jest to ciasto, od którego zaczęła się moja przygoda z gotowaniem. Raz wychodziło, a raz nie. Teraz jest za każdym razem idealne. Ten sernik jest wilgotny, a nawet powiedziałabym, że mokry, po prostu rozpływa się w ustach. Myślę, że każdemu zasmakuje.




Sernik ze złotą rosą. Sernik łzy wałęsy

Ciasto:

30 dkg mąki
10 dkg cukru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka smalcu (niekoniecznie)
1/3 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg twarogu z wiaderka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy ( w proszku)
3 szklanki mleka

Dodatkowo:

1 szklanka cukru do piany z białek

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do dość głębokiej miski i zagnieść. Pozostałe białka zostawić. Blaszkę (25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę rozłożyć zagniecione ciasto, ponakłuwać widelcem. Wszystkie składniki na masę wrzucamy do miski i miksujemy do powstania jednolitej masy (UWAGA! Masa jest rzadka i taka ma być!). Pozostałe białka dorzucamy do poprzednich i wkładamy do lodówki. Masę wylewamy na ciasto w blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. godzinę ( przy brzegach ciasto zacznie się rumienić). 5 minut przed upłynięciem tego czasu ubijamy pozostałe białka ze szczyptą soli, gdy piana już jest sztywna po trochu dodajemy cukier nadal miksując. Wyciągamy ciasto, na gorące nakładamy pianę i wkładamy spowrotem do pieca na ok. 12-15 min do lekkiego zarumienienia (im białka mniej spieczone, tym więcej rosy wychodzi). Wyciągamy z piekarnika i odkładamy w chłodne miejsce np. na zimne kafelki na podłodze. Rosa pojawi się sama :)




41 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. piekę ten sernik już od jakiegoś czasu-zawsze jest super-wszystkim smakuje------tylko ja dodaję 2 budynie i 1 i 1/2 szkl mleka

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wioleta Leciejewska; ciasto wygląda bardzo pysznie jest sliczne i pewnie znakomicie smakuje, zrobie je tez na pewno, pozdrawiam, poprosze o jeszcze jakieś przepisy jak mozna ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę wstawiać przepisy w miarę możliwości. :) Dziękuję za miłe słowo, pozdrawiam :D

      Usuń
    2. Smakowicie wyglada. Napewno tak smakuje.

      Usuń
  4. Pychota własnie planuje upiec na weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekę ale w moim przepisie są 2 budynek i 2 szk.mleka .Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekę ale w moim przepisie są 2 budynek i 2 szk.mleka .Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie czy jeżeli wyjmę ciasto po godzinie żeby nałożyć pianę ono mi nie opadnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinno nic opaść. Robię tak zawsze :D

      Usuń
  8. czy na prodiz moze byc proporcja ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam w prodiżu, Jest on pewnie dość wysoki więc my ślę, że spokojnie się zmieści ;)

      Usuń
  9. piekę serniki od lat,próbowałam kilku przepisów,w sobote skusiłam sie na "sernik z rosą" i musze powiedzieć,że w końcu jestem zadowolona,wyszedł przepyszny,upiekłam go na urodzinki i wszyscy goście byli zachwyceni :) na pewno dołączy do listy moich ulubionych ciast pieczonych na wyjątkowe okazje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sernik przypadł do gustu :D

      Usuń
  10. Szkoda tylko, że 'rosa' została wklejona do zdjęcia sernika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bawię się w takie dziecinady, specjalnie na Pani życzenie dołączę jeszcze jedno zdjęcie sernika, chociaż wcale nie powinnam udowadniać Pani swojej niewinności. To, że Pani coś nie wychodzi to nie znaczy że innym też nie... Następnym razem radzę się zastanowić zanim kogoś Pani oskarży...

      Usuń
  11. Przepis tragiczny, druga próba znowu zakończona fiaskiem, szkoda czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To, że Pani nie wyszedł sernik nie znaczy że przepis jest tragiczny. Mi jak i wielu innym osobom jednak wychodzi i bardzo smakuje... Może niech Pani rozwinie swoją wypowiedź i coś zaradzimy... Pozdrawiam

      Usuń
  12. tez mam taki przepis nazywa sie senik plywajacy jest pyszny tylko ja robie piane z dyza ilascia cukru taka beza mi wychodzi na wierzchu pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiej nazwy jeszcze nie słyszałam, a naprawdę poznałam ich wiele... ;) U mnie piana jest ze szklanką cukru, dla mnie to i tak już bardzo słodko. Wiadomo, każdy robi tak jak jemu smakuje. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  13. A mogę dać ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Ja daję ser z wiaderka... :D

      Usuń
  14. Moj wlasnie siedzi w piekarniku z piana, zaraz wyciagam;) mam nadzieje, ze rosa sie pojawi;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki :) W chłodne miejsce odstawić :)

      Usuń
  15. A ma Pani sposób, żeby piana nie opadała ? Robię to ciasto od dwóch lat i za każdym razem wyrasta piękna beza, ale niestety jak ciasto stygnie to opada i nie wygląda już tak ładnie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakiejś specjalnej metody nie mam. U mnie podstawa to porządnie ją ubić ze szczyptą soli. Następnie po troszku dodawać cukier i miksować. Piana ma być lekko błyszcząca, a cukier ma być nadal lekko wyczuwalny...

      Usuń
  16. Sernik jest SUPER! dzisiaj upiekłam co po raz pierwszy Ale na pewno nie ostatni 😊

    OdpowiedzUsuń
  17. Sernik jest SUPER! dzisiaj upiekłam co po raz pierwszy Ale na pewno nie ostatni 😊

    OdpowiedzUsuń
  18. Zamierzam jutro upiec i mam pytanie piekarnik z termoobiegiem w tej temperaturze i czasie czy nie? A jeśli nie to jak ustawić piekarnik? No i jakiej firmy piekarnik pani posiada? Pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej. Ile pytań ;) A więc tak. Bez termoobiegu, grzanie góra dół, temp. 170 stopni. Hmm... Firma piekarnika chyba nie ma znaczenia u mnie jest to Amica...

      Usuń
  19. Przepis rewelacja 😀 wczoraj na szybciocha chciałam go zrobić i mimo zmęczenia po pracy serniczek wyszedł piękny i smaczny 😀😀

    OdpowiedzUsuń
  20. A jakiego sera z wiaderka dac zeby wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bez różnicy, ważne by nie był słodki :)

      Usuń
  21. To jedno z nielicznych, które zawsze mi wychodzi :) Przepis mam ciuteczkę inny.Dziś na ser, tuż przed nałożeniem pianki, dałam jagody ze słoiczka...oczywiście odsączone i booomba.Pozdrawiam i udanych wypieków oraz smacznego życzę :)

    OdpowiedzUsuń