Sernik ze złotą rosą
Jest to ciasto, od którego zaczęła się moja przygoda z gotowaniem. Raz wychodziło, a raz nie. Teraz jest za każdym razem idealne. Ten sernik jest wilgotny, a nawet powiedziałabym, że mokry, po prostu rozpływa się w ustach. Myślę, że każdemu zasmakuje.
Ciasto:
30 dkg mąki
10 dkg cukru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka smalcu (niekoniecznie)
1/3 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy ( w proszku)
3 szklanki mleka
3 szklanki mleka
Dodatkowo:
1 szklanka cukru do piany z białek
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do dość głębokiej miski i zagnieść. Pozostałe białka zostawić. Blaszkę (25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę rozłożyć zagniecione ciasto, ponakłuwać widelcem. Wszystkie składniki na masę wrzucamy do miski i miksujemy do powstania jednolitej masy (UWAGA! Masa jest rzadka i taka ma być!). Pozostałe białka dorzucamy do poprzednich i wkładamy do lodówki. Masę wylewamy na ciasto w blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. godzinę ( przy brzegach ciasto zacznie się rumienić). 5 minut przed upłynięciem tego czasu ubijamy pozostałe białka ze szczyptą soli, gdy piana już jest sztywna po trochu dodajemy cukier nadal miksując. Wyciągamy ciasto, na gorące nakładamy pianę i wkładamy spowrotem do pieca na ok. 12-15 min do lekkiego zarumienienia (im białka mniej spieczone, tym więcej rosy wychodzi). Wyciągamy z piekarnika i odkładamy w chłodne miejsce np. na zimne kafelki na podłodze. Rosa pojawi się sama :)
super wyglada napewno jest pyszny
OdpowiedzUsuńpiekę ten sernik już od jakiegoś czasu-zawsze jest super-wszystkim smakuje------tylko ja dodaję 2 budynie i 1 i 1/2 szkl mleka
UsuńStrasznie dużo mleka,ja daję 1 1/2 szkl+2 budynie.
UsuńPiekłam ten sernik jest cudowny rozpływa się w ustach bardzo polecam ten przepis . Dziękuję że to mam
Usuńsuper wyglada napewno jest pyszny
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWioleta Leciejewska; ciasto wygląda bardzo pysznie jest sliczne i pewnie znakomicie smakuje, zrobie je tez na pewno, pozdrawiam, poprosze o jeszcze jakieś przepisy jak mozna ;-)
OdpowiedzUsuńBędę wstawiać przepisy w miarę możliwości. :) Dziękuję za miłe słowo, pozdrawiam :D
UsuńSmakowicie wyglada. Napewno tak smakuje.
UsuńPychota własnie planuje upiec na weekend :-)
OdpowiedzUsuńPiekę ale w moim przepisie są 2 budynek i 2 szk.mleka .Pychotka
OdpowiedzUsuńPiekę ale w moim przepisie są 2 budynek i 2 szk.mleka .Pychotka
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy jeżeli wyjmę ciasto po godzinie żeby nałożyć pianę ono mi nie opadnie
OdpowiedzUsuńNie powinno nic opaść. Robię tak zawsze :D
Usuńczy na prodiz moze byc proporcja ?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam w prodiżu, Jest on pewnie dość wysoki więc my ślę, że spokojnie się zmieści ;)
Usuńpiekę serniki od lat,próbowałam kilku przepisów,w sobote skusiłam sie na "sernik z rosą" i musze powiedzieć,że w końcu jestem zadowolona,wyszedł przepyszny,upiekłam go na urodzinki i wszyscy goście byli zachwyceni :) na pewno dołączy do listy moich ulubionych ciast pieczonych na wyjątkowe okazje :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sernik przypadł do gustu :D
UsuńCzy piekłaś identycznie jak w przepisie czy na 2 budynkach?
UsuńSzkoda tylko, że 'rosa' została wklejona do zdjęcia sernika.
OdpowiedzUsuńNie bawię się w takie dziecinady, specjalnie na Pani życzenie dołączę jeszcze jedno zdjęcie sernika, chociaż wcale nie powinnam udowadniać Pani swojej niewinności. To, że Pani coś nie wychodzi to nie znaczy że innym też nie... Następnym razem radzę się zastanowić zanim kogoś Pani oskarży...
UsuńPrzepis tragiczny, druga próba znowu zakończona fiaskiem, szkoda czasu.
OdpowiedzUsuńTo, że Pani nie wyszedł sernik nie znaczy że przepis jest tragiczny. Mi jak i wielu innym osobom jednak wychodzi i bardzo smakuje... Może niech Pani rozwinie swoją wypowiedź i coś zaradzimy... Pozdrawiam
Usuńtez mam taki przepis nazywa sie senik plywajacy jest pyszny tylko ja robie piane z dyza ilascia cukru taka beza mi wychodzi na wierzchu pycha
OdpowiedzUsuńTakiej nazwy jeszcze nie słyszałam, a naprawdę poznałam ich wiele... ;) U mnie piana jest ze szklanką cukru, dla mnie to i tak już bardzo słodko. Wiadomo, każdy robi tak jak jemu smakuje. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńA mogę dać ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Ja daję ser z wiaderka... :D
UsuńMoj wlasnie siedzi w piekarniku z piana, zaraz wyciagam;) mam nadzieje, ze rosa sie pojawi;)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :) W chłodne miejsce odstawić :)
UsuńA ma Pani sposób, żeby piana nie opadała ? Robię to ciasto od dwóch lat i za każdym razem wyrasta piękna beza, ale niestety jak ciasto stygnie to opada i nie wygląda już tak ładnie :(
OdpowiedzUsuńJakiejś specjalnej metody nie mam. U mnie podstawa to porządnie ją ubić ze szczyptą soli. Następnie po troszku dodawać cukier i miksować. Piana ma być lekko błyszcząca, a cukier ma być nadal lekko wyczuwalny...
UsuńSernik jest SUPER! dzisiaj upiekłam co po raz pierwszy Ale na pewno nie ostatni 😊
OdpowiedzUsuńSernik jest SUPER! dzisiaj upiekłam co po raz pierwszy Ale na pewno nie ostatni 😊
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :D
UsuńZamierzam jutro upiec i mam pytanie piekarnik z termoobiegiem w tej temperaturze i czasie czy nie? A jeśli nie to jak ustawić piekarnik? No i jakiej firmy piekarnik pani posiada? Pozdrawiam ☺
OdpowiedzUsuńOjej. Ile pytań ;) A więc tak. Bez termoobiegu, grzanie góra dół, temp. 170 stopni. Hmm... Firma piekarnika chyba nie ma znaczenia u mnie jest to Amica...
UsuńPrzepis rewelacja 😀 wczoraj na szybciocha chciałam go zrobić i mimo zmęczenia po pracy serniczek wyszedł piękny i smaczny 😀😀
OdpowiedzUsuńA jakiego sera z wiaderka dac zeby wyszło?
OdpowiedzUsuńTo bez różnicy, ważne by nie był słodki :)
UsuńTo jedno z nielicznych, które zawsze mi wychodzi :) Przepis mam ciuteczkę inny.Dziś na ser, tuż przed nałożeniem pianki, dałam jagody ze słoiczka...oczywiście odsączone i booomba.Pozdrawiam i udanych wypieków oraz smacznego życzę :)
OdpowiedzUsuńRobie juz ten sernik bardzo dlugo ale nigdy taka piękna rosa mi nie wyszla.. moze robie cos źle.. dodaje 3/4 szkl cukru pod koniec.miksowania, trzymam 15 min w piekarniku zawszs sprawdzam czy sie za bardzo nie spiecze, ale rosa wychodzi tyko po bokach i kilka kropelek na srodku
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis na sernik ☺️☺️
OdpowiedzUsuńPieke go od paru lat i polecam bez dwóch zdań :)
Nie wiem co robię nie tak ale całe ciasto się rozpłynęło dosłownie woda jedynie pianka na górze się udała
OdpowiedzUsuńMoże nie dodała Pani budyniu?
UsuńTen sernik jest pychotka pieke go juz od kilkunastu lat i za kazdym razem wychodzi ja jeszcze do niego dodaje bakalie
OdpowiedzUsuńWitam, z podanych składników na ciasto wyszła mi taka kruszonka a nie ciasto czy tak miało wyjść czy zrobiłam coś źle?
OdpowiedzUsuńWitam też robiłam jest pyszne tylko ta pianka mi opada i trochę gumowa chyba za mało cukru daje.??
OdpowiedzUsuńRobię taki sernik ale rosa mi nie wychodzi
OdpowiedzUsuńIle czekać na Rose
OdpowiedzUsuńAż się pojawi
OdpowiedzUsuń