poniedziałek, 14 września 2015

Boczek rolowany


Boczek rolowany z szynkowara...

Nic nie smakuje tak dobrze jak wędlina z własnego wyrobu, taka domowa, w której wiemy co mamy... 

Boczek rolowany z szybkowara

Składniki:

900g boczku surowego
2 płaskie łyżeczki soli peklowej
1 płaska łyżeczka majeranku
szczypta chili
szczypta świeżo mielonego pieprzu
3 ząbki czosnku

Mięsko myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi przyprawami. Mieszanką nacieramy boczek z każdej strony, zawijamy ciasno w roladę. Mięso wkładamy do woreczka, zawiązujemy, wkładamy do szynkowara, zakładamy sprężynę i wkładamy do lodówki na min. 24h (najlepiej 48-72). Po tym czasie szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka, nalewamy wody do wysokości mięsa. Parzymy 2h po uzyskaniu temp. wody 95 stopni. Gotowe mięso wyciągamy z garnka, wstawiamy do pojemnika z bardzo zimną wodą. Po całkowitym ostygnięciu, wkładamy na 12h do lodówki... Po tym czasie wędlina jest już gotowa, odpakowujemy i zajadamy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz