2015/09/04

Domowe bułeczki


Domowe bułeczki

Co prawda te wyszły trochę koślawe, ale nie o kształt tu chodzi. Ważne, że są bardzo smaczne, a przede wszystkim własnoręcznie zrobione. Szybkie w przygotowaniu.

Domowe bułeczki

Składniki:

600 g mąki
2 łyżeczki drożdży instant
200 ml ciepłej wody
200 ml ciepłego mleka
4 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypujemy do miski i mieszamy, dodajemy olej i płyny (mleko i wodę mieszamy i lekko podgrzewamy). Ugniatamy przez 10 minut (można mikserem za pomocą szpatułek "haków"). 
Przenosimy ciasto na lekko naoliwiony blat, lekko naoliwionymi rękami i pozostawiamy tam przez 10 minut. Dzielimy ciasto na 12 części i kształtujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut (aż podwoją objętość). Pieczemy w temp 200 st C ok 12-15 minut. Pozostawiamy przez chwile na blasze i wykładamy na kratkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz