2015/09/04

Domowe gołąbki


Gołąbki jak u mamy...

Domowe gołąbki

Składniki:

dość duża kapusta z dużymi jędrnymi liśćmi
ok.80 dkg mięsa mielonego wieprzowego
woreczek ryżu (100g)
namoczona w wodzie bułka kajzerka (dobrze odciśnięta) lub 3 kopiaste łyżki bułki tartej
1/2 szklanki wody
2 jajka
kopiasta łyżka majeranku
1 duża cebula
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz
szczypta papryki
kilka kropel maggi (niekoniecznie)

Składniki do sosu:
2 średnie cebule
2 kulki ziela angielskiego
5 kulek czarnego pieprzu
3 liście laurowe 
łyżka soli
pieprz mielony
pęczek kopru
3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
bulion lub kostka rosołowa

Do miski wkładamy mięso, kajzerkę, jajka, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy, wodę i wyrabiamy. Możemy posmakować mięso, czy aby nie jest za mdłe ale jeśli nie lubimy to nie trzeba. Następnie dodajemy surowy ryż. Dokładnie mieszamy.

Kapustę obmywamy, wycinamy głąb i wkładamy do dużego garnka. Nalewamy wody, mniej więcej do 3/4 wysokości kapusty. Podgrzewamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Można ściągać liść po liściu, kiedy da się je bez problemu ściągnąć nie rwąc ich. Wtedy mamy największą kontrolę by liście nie były zbyt miękkie. A drugi sposób to gotować na najmniejszym gazie, pod przykryciem 10-12 min. następnie kapustę obrócić i gotować jeszcze 8 min. Wyłączyć zostawić w garnku na 10 min. Następnie kapustę wyciągamy i możemy ściągać liście. Wzdłuż liścia ścinamy nerw nie robiąc przy tym dziur ;)  



Na brzeg liścia nakładamy mięsa zawijamy raz, następnie zawijamy boki i do końca zwijamy. Można zabezpieczyć wykałaczką lub nitką aby się nie rozpadły. Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanki lub dużego garnka, dodajemy cebule pokrojona w piórka, przyprawy, posiekany pęczek kopru. Można skroić też trochę pozostałej kapusty. Zalewamy wodą, dokładnie tyle ile chcielibyśmy mieć sosu. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Następnie gołąbki wyciągamy na talerz, staramy się wyłowić wszystkie liście(!) i kulki i dodajemy koncentrat. Można zredukować sos, gotując bez przykrycia lub zaciągnąć mąką ze śmietaną. I gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz