środa, 9 września 2015

Kapuśniak z kiszonej kapusty


Kapuśniak z kiszonej kapusty z zasmażką z boczku wędzonego i słoniny...

Najlepszym lekarstwem na jesienne i zimowe chłody jest talerz gorącej zupy- kapuśniaku.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:

50 dkg kapusty
żeberko wieprzowe 
30 dkg wędzonego boczku
2 suszone grzyby
5 dkg słoniny (niekonieczne)
2 łyżki mąki
2 cebule
1 marchewka
ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
ziele angielskie
listek laurowy
sól, pieprz

Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji żeberko, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w większą kostkę, startą marchewkę, przyprawy, czosnek i grzybki, zalewamy wodą. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok.60 min.) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować, gotujemy do miękkości jakieś 90 min. Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zrumieniamy i dodajemy mąkę i rozprowadzamy ją kilkoma łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Wlać do zupy, zagotować. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz