Domowa pizza...
Nie ma to jak domowa pizza... :D
Ciasto:
0,5 kg mąki
50 g drożdży
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oliwy
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
Sos pomidorowy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
0,5 szklanki gorącej wody
duży ząbek czosnku
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
sól
szczypta cukru
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy mleko z drożdżami i mieszamy łyżką aż do powstania takiej jednej kluchy. Wrzucamy ciasto na stolnice i ugniatamy, podsypujemy mąką, ale staramy się nie zużywać za dużo żeby ciasto nie było twarde po upieczeniu. Ciasto wykładamy na blaszkę piekarnikową u mnie 40x40 (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia dla pewności żeby pizza nie przywarła). Możemy ciasto rozwałkować lub tak jak ja ponaciągać rękoma. Nagrzewamy piekarnik na 50 stopni i wkładamy na ok. 15 min aby ciasto wyrosło, w tym czasie przygotowujemy sos i dodatki.
Kiedy ciasto wyrośnie, smarujemy je wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym, następnie posypujemy startym serem, na ser kładziemy dodatki (szynkę, pieczarki, cebulę itp.) Wkładamy pizzę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia spodu (podważamy i podglądamy) , u mnie było to 15 min.
Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam pizze i przyznam szczerzę że jest pyszna,ciasto miękkie,super,dzieciaki stwierdziły że lepsza niż kupna :-) super przepis dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i że dzieci szczęśliwe :D Dziękuję za miłe słowo i zapraszam ponownie po inspirację ;)
UsuńPrzepyszna jest ta pizza!!! My polecamy!!
OdpowiedzUsuńPieczemy z termoobiegiem czy bez? Od góry i od dołu czy jak?
OdpowiedzUsuńPieczemy z termoobiegiem czy bez? Od góry i od dołu czy jak?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu góra + dół.
Usuńdomowa pizza najlepsza, wygląda świetnie, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :D
UsuńSuper pyszne ciasto :) Miękkie i puszyste.
OdpowiedzUsuńpizza wyszła idealna,ciasto mięciutkie,pulchne,sos idealny -pyszna
OdpowiedzUsuńA co jak ciasto nie wyrosło podczas pieczenia??
OdpowiedzUsuńMoże coś się pomyliło przy robieniu ciasta, robiłam wiele razy pizzę z tego przepisu i nie zdarzyło mi się ani razu żeby ciasto nie wyrosło...
UsuńWypadaloby napisac w przepisie ze ciasto nalezy odstawic na godzine pewnie aby wyroslo. Robilem po raz pierwszy i cos mi nie pasowalo ale zrobilem jak napisane. Do wywalenia niestety:(
UsuńPowinno być najpierw roszczyn powinienem wyrosnąć potem wlewamy do mąki ugniatamy i dajemy do wyrośnięcia a gdy już ciasto wyrośnie rozwalkyjemy je i wkładamy na blachę że składnikami i pieczemy bo tak jak jest napisane nie zawsze wyrośnie natomiast tak jak ja napisałam to wyrośnie oczywiście ciasto dajemy w ciepłe miejsce i miskę przykrywamy ściereczką aby nam wyrosło pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie musi być rozczyn zrobiony ja robiłam tak jak w przepisie i wyrosło super
UsuńWitam czy te drożdże to w całości 1.5 szklanki mleka rozrobic
OdpowiedzUsuńWlasnie takiego przepisu na ciasto szukalam.pizza jest pyszna
OdpowiedzUsuńPizza mmmnnn niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńDawno takiego puszystego ciasta nie jadlam,szybko się robi no i do tego cala nasza rodzina stwierdzila ze ta jest 100*lepsza niz kupna!
Pozdrawiam i dziękuję za przepis!��
Nauczyć się robić domową pizzę to mój kulinarny cel na te wakacje :) Dzisiaj podejmuję próbę właśnie z tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńNie jestem przekonana do tego ciasta , zrobiłam według przepisu, jest tak słone ze jeść tego nie idzie , do tego dochodzi,i wędlina , ser , masakra . To moje najgorsze ciasto jakie zrobiłam .
OdpowiedzUsuńSuper przepis robilem juz pare razy i za każdym razem idealna
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWiecie, co ostatnio zainspirowało mnie do tego, aby zrobić pizzę w domu swoim własnym sposobem? Zauważyłam w sklepie na półce mąkę do pizzy włoskiej od https://basiazsercem.pl/ i nabrałam takiego smaku na domową pizzę, że od razu kupiłam wszystkie składniki i działałam. Mam nadzieję, że wyjdzie pyszna.
OdpowiedzUsuńCiasto idealne robi sie szybko, jeszcze szybciej pizza jest zjadana calej rodzinie bardzo smakowala,
OdpowiedzUsuńbedziemy piece czesciej.
Dziekuje za wspanialy przepis
A ja robiłam pizze i jak stwierdzili domownicy jest wyśmienita. Znikła bardzo szybko. Dzisiaj robię ją ponownie ale z kurczakiem. Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia .Przecież wg przepisu wstawia się ciasto do piekarnika na 15 min nagrzanego do 50 stopni.
OdpowiedzUsuńWitam ,ja dzisiaj robię po raz nasty i jest mega ,lepsza niż kupna np."G"nawet po wystygnięciu jest mieciutka.Nie daję pizzy do wyrośnięcia w piekarniku ponieważ zanim przygotuję wszystkie składniki zdąży na blaszce ciasto wyrosnąć,(radzę dać drożdże naturalne)pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRobiłam pizzę, i powiem szczerze bardzo dobra wyszła :) ciasto pyszne ,miękkie :)
OdpowiedzUsuńDobry przepis 💪 dziękuję , polecam pieczenie na kamieniu , smak jeszcze lepszy
OdpowiedzUsuń