wtorek, 29 września 2015

Tarta z łososiem i brokułami


Tarta z łososiem i brokułami...

Tarta z łososiem i brokułami

Tak dla odmiany... tarta wytrawna...
Tarta z łososiem i brokułami.

Ciasto:

250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajko

Farsz:

200 g łososia wędzonego
1/2  cebuli
pół ząbka czosnku
150 g sera ementaler
1/2 brokuła
1 szklanka słodkiej śmietany 12 % 
4 jajka
1 pęczek szczypiorku
 pieprz

Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto, zwijamy na wałek i odwijamy na formę do tarty. Brzegi wystające z blachy odcinamy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min. Łososia kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Ser ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną i jajkami. Szczypiorek siekamy. Brokuły odcinamy na małe różyczki i blanszujemy (2-3 minuty obgotowujemy). Łososia mieszamy z cebulą, czosnkiem, brokułami i szczypiorkiem, wykładamy na ciasto. Polewamy masą jajeczną.
Pieczemy ok. 40 minut w temp. 220 stopni. Smacznego! :D

3 komentarze:

  1. Uwielbiam tarty. A połączenie brokuła i łososia to już w ogóle niebo :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy można wykorzystać mrożone ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Moje było całą dobę w lodówce bo zwyczajnie o nim zapomniałam, było twarde jak skała więc wrzuciłam dosłownie na pół minutki do mikrofalówki i było super :D

      Usuń