poniedziałek, 7 września 2015

Muffinki z budyniem


Muffinki z budyniem...

Lekko chrupiące z zewnątrz, w środku puszyste i wilgotne i do tego jeszcze to nadzienie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc kiedy przychodzi ochota na słodkie, warto zakasać rękawy. Jak już raz je zrobiłam, to wysyłali mnie do kuchni codziennie. Są naprawdę bardzo smaczne.

Muffinki z budyniem

Składniki na ok. 12 sztuk:

300 g mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
160 g cukru
2 jajka
170 ml mleka
120 ml oleju

Dodatkowo:

1 budyń waniliowy 
300 ml mleka
2 łyżki cukru

Ugotować budyń i lekko ostudzić. 
Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej ( wystarczy widelcem, nie potrzeba miksera). Później do suchych składników przelać mokre i wymieszać. Do foremek włożyć ok 1 cm ciasta na to po kopiastej łyżeczce budyniu, pokryć resztą ciasta... Piec 25-30 minut w 190 stopniach.

Można przyrządzić też domowy budyń waniliowy:
litr mleka
20 dkg cukru
laska wanilii lub cukier waniliowy
-3 żółtka
10 dkg mąki ziemniaczanej

Wanilię rozkroić, ziarenka wrzucić do 3/4 litra mleka z cukrem, podgrzać. Żółtka roztrzepać z mąką i resztą mleka i wlać do ciepłego mleka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz