sobota, 5 września 2015

Leczo


Leczo na parówkach...

Szybkie, pochodzące z Węgier, danie jednogarnkowe na bazie papryki. Przypominające trochę ratatouille. W Polsce przyrządza je się na wiele sposobów. Każdy dodaje inne składniki. U nas w domu robi się je z serdelkami. 

Leczo


Składniki na duży garnek:

1,5 słoika papryki konserwowej
8 ogórków kiszonych
80 dkg pieczarek
6 serdelek
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
papryka ostra i słodka
szczypta chili cayenne

Cebule kroimy w piórka, parówki (obieramy ze skórek) i ogórki w pół talarki, pieczarki w plasterki (można je podsmażyć), paprykę kroimy w większe kawałki bo na pewno się trochę rozpadną, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko wrzucamy do garnka, przyprawiamy, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości cebuli. dodajemy koncentrat i gotowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz