sobota, 5 września 2015

Krokiety z kapustą i grzybami


Krokiety z kapustą i grzybami...

Najlepiej smakują z czerwonym barszczem ale są równie smaczne bez dodatków.

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki na naleśniki:

1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki
3 jajka
szczypta soli
1/3 szklanki oleju


Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (łącznie z olejem, zapobiega przywieraniu naleśników do suchej patelni), smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni.

Składniki na kapustę:

1 kg kapusty kiszonej
1 duża marchewka
cebula
mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże)
sól, pieprz
łyżeczka smalcu

Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy, na tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy kapustę, obraną i startą marchewkę i przesmażamy. Grzyby kruszymy w dłoni albo kroimy i dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy lekko wodą i na małym płomieniu pod przykryciem czekamy aż kapusta zmięknie.

Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy jak gołąbki.
Maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz