2015/09/11

Szarlotka z budyniem


Szarlotka z budyniem...

Kiedy w słońcu rumienią się jabłuszka na drzewie od razu przychodzi chęć na szarlotkę. Jest to szarlotka ze słodkiego ciasta, ze słodkim budyniem przełamana kwaskowym smakiem jabłek z cynamonem. Rozpływa się w ustach, a jaki zapach unosi się w kuchni podczas pieczenia... mmm mniam!

Szarlotka z budyniem

Składniki: 
0,5 kg mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny
2 jajka

Masa:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
(jeśli nie ma w budyniu, 3 łyżki cukru)

Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Nic prostszego! Mąkę cukier, jajka, margarynę, proszek do pieczenia wrzucamy do miski, ugniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki. W tym czasie jak ciasto się chłodzi obieramy i kroimy jabłka na małe kawałeczki lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie jedną częścią ciasta wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 25x35) , na ciasto wysypujemy pokrojone lub starte jabłka, przygotowujemy budyń i gorący wylewamy na jabłka. Drugą część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na budyń. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 45 - 50 minut. Jak ciasto ostygnie można posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Właśnie piekę Twoje ciasto. Wygląda również cudnie jak to na zdjęciu, chociaż jest jeszcze nie upieczone ;-))))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to bardzo :) Zostaje mi tylko życzyć smacznego! :D :D Pozdrawiam

      Usuń
  2. ciasto wyszło super , dałam budynie o smaku toffi :) polecam przepis

    OdpowiedzUsuń