piątek, 4 września 2015

Sałatka z zielonymi pomidorami


Sałatka z zielonymi pomidorami...

Robienie przetworów to nowość w mojej kuchni, przyznam że bardzo mi się spodobało robienie kolorowych słoiczków na zimę. Teraz już wiem, że będzie to coroczną tradycją. Jest to wydłubany ze starego zeszytu przepis od babci. Ta słodko kwaśna sałatka jest idealna to ryby ale także do innych dań. 

Sałatka z zielonymi pomidorami

Składniki:

2 kg kapusty
1 kg cebuli
1 kg papryki
10 zielonych pomidorów 
4 marchewki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru

Kapustę poszatkować, cebulę i pomidory pokroić w pół talarki, paprykę w paseczki i marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić wszystko do dużego garna, dodać ocet, cukier i olej. Gotować pół godziny i na gorąco wkładać do słoików, przetrzeć brzegi słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. To wg babci było wystarczająco. Ja natomiast jeszcze pasteryzowałam przez 8 min. dla pewności.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz