środa, 13 stycznia 2016

Łatwe i szybkie ciasteczka maślane...


Kruche ciasteczka maślane...

Proste do wykonania, a w dodatku ze składników, które zawsze mamy w domu. Tak szybko jak się je robi, tak szybko też znikają. Idealne dla dzieci, bez zbędnych spulchniaczy i jajek.

Łatwe i szybkie ciasteczka maślane

Składniki na ok. 20 sztuk:

120 g masła
3 łyżki cukru pudru
150 g mąki
kilka kropel ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki zagniatamy na kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy kuleczki widelcem. Wkładamy blaszkę z ciasteczkami jeszcze do lodówki na 10-15 minut. Prosto z lodówki wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 12-15 min. (do zarumienienia).

Możemy zrobić też wersję kakaową. Wtedy odsypujemy łyżkę mąki i dosypujemy łyżkę kakao, można dodać olejek rumowy. :D


Łatwe i szybkie ciasteczka maślane

Przepis pochodzi z mojewypieki.com



23 komentarze:

  1. mniam, pewnie skorzystam z przepisu, a mały pomocnik z chęcią się do tego przyłoży:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla malucha na pewno będzie to super zabawa, tym bardziej że przygotowywanie tych ciastek jest w zupełności bezpieczne, nie używamy żadnych narzędzi :D

      Usuń
  2. a jajka nie są potrzebne ?

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile tej maki bo niemam wagi kuchennej tak na oko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanka mąki ma 170 g. Tak więc nie cała szklanka ;)

      Usuń
  4. Pyszne...piekłam już kilka razy -znikają w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, jutro zabiorę się do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. ile wychodzi ciasteczek ?
    dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane... Ok. 20 sztuk. Zależy też jakiej wielkości zrobimy kuleczki...

      Usuń
  7. Czy to musi być masło czy moze być margaryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam z margaryną i są pyszne :).

      Usuń
    2. Margaryna szybciej się rozpuszcza niż masło przez co wzór i same ciastka często się rozpływają. Skoro Pani wyszły to tylko pogratulować ;)

      Usuń
  8. Ciasteczka sprawdzone... rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre i bardzo proste :-) POLECAM wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Masakra jakaś, zrobiłam wszystko jak w przepisie. Niestety zlało się wszystko w jedną całość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy pamiętać o schłodzeniu ciasteczek. Jeśli nie są dostatecznie schłodzone, masło zaczyna się rozpuszczać. Powinny być włożone do gorącego, nagrzanego już pieca wtedy ciasteczka zdążą się zapiec przed rozpuszczeniem i jest w porządku.

      Usuń
  11. A ja zrobiłam ciasto, moje trzylatki "ukulały", ponaciskały widelcem, schłodzić zapomniałyśmy i wyszły bardzo dobre. Drugi raz zrobiłyśmy z kakao i jakoś nam nie posmakowały. Zostajemy przy zwykłych, jutro robimy znowu, tym razem odbijamy pieczątkami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Łatwy i tani przepis a ciasteczkaaa smaczneee... pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Powinna Pani napisać, że przepis nie jest Pani lecz z Moichwypieków.pl bo jeśli umyślnie został on opublikowany jako Pani, to jest to plagiat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radzę czytać uważnie, taka informacja jest zawarta...

      Usuń