Kruche ciasteczka maślane...
Proste do wykonania, a w dodatku ze składników, które zawsze mamy w domu. Tak szybko jak się je robi, tak szybko też znikają. Idealne dla dzieci, bez zbędnych spulchniaczy i jajek.
Składniki na ok. 20 sztuk:
120 g masła
3 łyżki cukru pudru
150 g mąki
kilka kropel ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki zagniatamy na kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy kuleczki widelcem. Wkładamy blaszkę z ciasteczkami jeszcze do lodówki na 10-15 minut. Prosto z lodówki wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 12-15 min. (do zarumienienia).
Możemy zrobić też wersję kakaową. Wtedy odsypujemy łyżkę mąki i dosypujemy łyżkę kakao, można dodać olejek rumowy. :D
Przepis pochodzi z mojewypieki.com
mniam, pewnie skorzystam z przepisu, a mały pomocnik z chęcią się do tego przyłoży:)
OdpowiedzUsuńDla malucha na pewno będzie to super zabawa, tym bardziej że przygotowywanie tych ciastek jest w zupełności bezpieczne, nie używamy żadnych narzędzi :D
Usuńa jajka nie są potrzebne ?
OdpowiedzUsuńNie są potrzebne ;)
UsuńA ile tej maki bo niemam wagi kuchennej tak na oko
OdpowiedzUsuńSzklanka mąki ma 170 g. Tak więc nie cała szklanka ;)
UsuńIdealne:)
OdpowiedzUsuńPyszne...piekłam już kilka razy -znikają w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, jutro zabiorę się do pieczenia.
OdpowiedzUsuńile wychodzi ciasteczek ?
OdpowiedzUsuńdziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Jest napisane... Ok. 20 sztuk. Zależy też jakiej wielkości zrobimy kuleczki...
UsuńCzy to musi być masło czy moze być margaryna?
OdpowiedzUsuńMasło...
UsuńJa zrobiłam z margaryną i są pyszne :).
UsuńMargaryna szybciej się rozpuszcza niż masło przez co wzór i same ciastka często się rozpływają. Skoro Pani wyszły to tylko pogratulować ;)
UsuńCiasteczka sprawdzone... rewelacja :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre i bardzo proste :-) POLECAM wszystkim :-)
OdpowiedzUsuńMasakra jakaś, zrobiłam wszystko jak w przepisie. Niestety zlało się wszystko w jedną całość.
OdpowiedzUsuńNależy pamiętać o schłodzeniu ciasteczek. Jeśli nie są dostatecznie schłodzone, masło zaczyna się rozpuszczać. Powinny być włożone do gorącego, nagrzanego już pieca wtedy ciasteczka zdążą się zapiec przed rozpuszczeniem i jest w porządku.
UsuńA ja zrobiłam ciasto, moje trzylatki "ukulały", ponaciskały widelcem, schłodzić zapomniałyśmy i wyszły bardzo dobre. Drugi raz zrobiłyśmy z kakao i jakoś nam nie posmakowały. Zostajemy przy zwykłych, jutro robimy znowu, tym razem odbijamy pieczątkami :)
OdpowiedzUsuńŁatwy i tani przepis a ciasteczkaaa smaczneee... pychotka :-)
OdpowiedzUsuńPowinna Pani napisać, że przepis nie jest Pani lecz z Moichwypieków.pl bo jeśli umyślnie został on opublikowany jako Pani, to jest to plagiat.
OdpowiedzUsuńRadzę czytać uważnie, taka informacja jest zawarta...
UsuńA proszek do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńIle czasu można przechowywać. chciałam zrobić na urodziny jako małe conieco na stołach. ale chciałam zrobić wcześniej, żeby nie było stresu.
OdpowiedzUsuńMoje nie wyszły takie piękne, kształtne, ale za to pyszneee!! 😋
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCiastka pyszne :) Synek je uwielbia :)
OdpowiedzUsuńTe ciastka są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńRobię je prawie codziennie ponieważ zjadamy je w jeden dzień ;-)
Chcialam wiedziec czy maslo do wyrobienia ciastek powinno byc zimne czy temperatura pokjowa? dziekuje
OdpowiedzUsuńnie zrozumialam co mam dodac. pierwszy raz dla mnie
Usuń