2016/01/13

Łatwe i szybkie ciasteczka maślane...


Kruche ciasteczka maślane...

Proste do wykonania, a w dodatku ze składników, które zawsze mamy w domu. Tak szybko jak się je robi, tak szybko też znikają. Idealne dla dzieci, bez zbędnych spulchniaczy i jajek.

Łatwe i szybkie ciasteczka maślane

Składniki na ok. 20 sztuk:

120 g masła
3 łyżki cukru pudru
150 g mąki
kilka kropel ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki zagniatamy na kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy kuleczki widelcem. Wkładamy blaszkę z ciasteczkami jeszcze do lodówki na 10-15 minut. Prosto z lodówki wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 12-15 min. (do zarumienienia).

Możemy zrobić też wersję kakaową. Wtedy odsypujemy łyżkę mąki i dosypujemy łyżkę kakao, można dodać olejek rumowy. :D


Łatwe i szybkie ciasteczka maślane

Przepis pochodzi z mojewypieki.com



31 komentarzy:

  1. mniam, pewnie skorzystam z przepisu, a mały pomocnik z chęcią się do tego przyłoży:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla malucha na pewno będzie to super zabawa, tym bardziej że przygotowywanie tych ciastek jest w zupełności bezpieczne, nie używamy żadnych narzędzi :D

      Usuń
  2. a jajka nie są potrzebne ?

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile tej maki bo niemam wagi kuchennej tak na oko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanka mąki ma 170 g. Tak więc nie cała szklanka ;)

      Usuń
  4. Pyszne...piekłam już kilka razy -znikają w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, jutro zabiorę się do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. ile wychodzi ciasteczek ?
    dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane... Ok. 20 sztuk. Zależy też jakiej wielkości zrobimy kuleczki...

      Usuń
  7. Czy to musi być masło czy moze być margaryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam z margaryną i są pyszne :).

      Usuń
    2. Margaryna szybciej się rozpuszcza niż masło przez co wzór i same ciastka często się rozpływają. Skoro Pani wyszły to tylko pogratulować ;)

      Usuń
  8. Ciasteczka sprawdzone... rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre i bardzo proste :-) POLECAM wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Masakra jakaś, zrobiłam wszystko jak w przepisie. Niestety zlało się wszystko w jedną całość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy pamiętać o schłodzeniu ciasteczek. Jeśli nie są dostatecznie schłodzone, masło zaczyna się rozpuszczać. Powinny być włożone do gorącego, nagrzanego już pieca wtedy ciasteczka zdążą się zapiec przed rozpuszczeniem i jest w porządku.

      Usuń
  11. A ja zrobiłam ciasto, moje trzylatki "ukulały", ponaciskały widelcem, schłodzić zapomniałyśmy i wyszły bardzo dobre. Drugi raz zrobiłyśmy z kakao i jakoś nam nie posmakowały. Zostajemy przy zwykłych, jutro robimy znowu, tym razem odbijamy pieczątkami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Łatwy i tani przepis a ciasteczkaaa smaczneee... pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Powinna Pani napisać, że przepis nie jest Pani lecz z Moichwypieków.pl bo jeśli umyślnie został on opublikowany jako Pani, to jest to plagiat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radzę czytać uważnie, taka informacja jest zawarta...

      Usuń
  14. Ile czasu można przechowywać. chciałam zrobić na urodziny jako małe conieco na stołach. ale chciałam zrobić wcześniej, żeby nie było stresu.

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje nie wyszły takie piękne, kształtne, ale za to pyszneee!! 😋

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe :) Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciastka pyszne :) Synek je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Te ciastka są najlepsze :-)
    Robię je prawie codziennie ponieważ zjadamy je w jeden dzień ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Chcialam wiedziec czy maslo do wyrobienia ciastek powinno byc zimne czy temperatura pokjowa? dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zrozumialam co mam dodac. pierwszy raz dla mnie

      Usuń