piątek, 4 września 2015

Drożdżówki z budyniem, kruszonką i lukrem


Drożdżówki z budyniem, kruszonką i lukrem...

Drożdżówki z budyniem, kruszonką i lukrem

Składniki na ok. 10 drożdżówek:

290 g mąki
125 ml mleka
5 g suchych drożdży
1 jajko
80 g cukru
5 g soli
63 g masła

Kruszonka:

100 g mąki 
70g miękkiego masła
50 g cukru

Lukier:

12 lekko czubatych łyżek cukru pudru
4 łyżki mleka

W jednej misce mieszamy jajko z mlekiem. W drugiej mąkę, drożdże, sól i cukier. Suche składniki przesypujemy do mokrych, zaczynamy miksować za pomocą szpatułek "haków". Gdy składniki w miarę się zmieszają dodajemy po trochu miękkie masło. I ugniatamy nadal za pomocą "haków" 15 minut. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ok. pół godziny w ciepłym miejscu. W tym czasie robimy budyń, trochę gęściejszy niż jest napisane na opakowaniu. Studzimy. Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je i formujemy na 10 bułeczek... układamy je już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne 15 minut pod ściereczkę. W tym czasie robimy kruszonkę, łączymy składniki na kruszonkę za pomocą dłoni. Po 15 minutach z bułeczek formujemy placuszki, następnie robimy na środku wgłębienie. Później smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką mleka. Wykładamy budyń na placuszki, na to posypujemy hojnie kruszonkę. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce i do pieca nagrzanego do 180°C na 12-14 minut. Następnie wykładamy na kratkę do wystudzenia.

2 komentarze:

  1. można zamienić drożdże suche na świeże? w jakiej proporcji? i czy postępowanie podczas przygotowywania ciasta się nie zmienia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W miseczce umieścić mleko, dodać 1/2 łyżeczki cukru i wkruszyć drożdże. Rozczyn przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny porządnie się spienić – jeśli tak się nie stanie, krok należy powtórzyć z nową porcją drożdży i mleka. Później robić jak w przepisie.

      Usuń