sobota, 5 września 2015

Pleśniak / Skubaniec


Pleśniak / Skubaniec

Pleśniak to połączenie kruchego ciasta, kwaskowego dżemu czy owoców i słodkiej bezy. Kompozycja idealna, w środek można włożyć co się chce, czy to ulubione owoce czy dżemik z piwniczki albo klasycznie powidła śliwkowe.

Pleśniak / Skubaniec

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
1 duża łyżka proszku do pieczenia
6 żółtek (białka zostawić)
1,5 kostki Kasi
4 łyżki cukru

Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, do jednej dołożyć 2 łyżki kakao, zamrozić, drugą jasną też zamrozić, a trzecią rozłożyć na blaszkę. Na ciasto ułożyć owoce, dżem lub powidła, zetrzeć na nie ciemną kulkę ciasta. Ubić pozostałe białka z jedną szklanką cukru, ułożyć na ciemnej warstwie. Na to ścieramy ostatnią część ciasta i wkładamy do nagrzanego pieca do 180°C na 40-45 min. Smacznego! 

1 komentarz: