Risotto z pieczarkami...
Risotto to jedno z nie skomplikowanych dań jednogarnkowych. Delikatny smak ryżu z pieczarkami i parmezanem, podkreślony białym wytrawnym winem.
Składniki:
400 g ryżu do risotta (np. Arborio)
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
10 łyżek masła
150 ml białego, wytrawnego wina
1,5 l bulionu warzywnego
500 g pieczarek
pęczek zielonej pietruszki
garść tartego parmezanu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce masła, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości masła. Wsypać ryż i podsmażać ok. 3 minuty, wlać wino, następnie stopniowo, małymi porcjami wlewać gorący bulion i cały czas delikatnie mieszać, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, posiekaną pietruszkę, pozostałe masło i starty parmezan, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
EXCELENTE A DISGUSTAR ESTE RICO ARROZ
OdpowiedzUsuń