środa, 9 września 2015

Pączki


Pączki

Pączki zazwyczaj jemy w tłusty czwartek i wtedy też je robimy. Myślę, że czasami nie zaszkodzi zrobić na niedzielę. Możemy je zrobić z czym tylko lubimy, z marmoladą, budyniem, nutellą czy innymi kremami.

Pączki

Składniki:

600 g mąki 
3 jajka
100 g roztopionego masła
70 g cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki octu, spirytusu bądź wódki
250 ml letniego mleka
10 g suchych drożdży
olej do smażenia
nadzienie... jakie kto lubi

Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami i łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (można wyrabiać z użyciem miksera). Wyrobione ciasto uformować w kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Całość przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (1,5 h). Rozkładamy ciasto na oprószonym mąką blacie, rozwałkowujemy na około 1 cm grubości i wycinamy krążki przy pomocy szklanki. Odkładamy na ściereczkę lub blat i pozostawiamy do podwojenia objętości. Pączki smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 175 st. C. po kilka minut z każdej strony. Pozostawić do odsączenia. Nadziewać wedle uznania :) Oprószyć cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. ile wychodzi pączków z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dużo, w tym roku jeszcze nie robiłam ale pamiętam że było ok. 2 duże półmiski...

      Usuń
    2. Zależy też jakiej wielkości wykroimy kółeczka, ja wykrajałam zwykłą szklanką.

      Usuń