Chleb z dziurą...
Sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywka jakim jest chleb... U nas nazywa się to chleb z dziurą, od kiedy pamiętam tata robił całej rodzinie na niedzielne śniadanie... W środku jajko z płynnym żółtkiem.
Wykrawamy w kawałku chleba dziurę, zostawiając brzeg ok. 1 cm. Podsmażamy na oleju (pamiętajcie aby kłaść na gorący tłuszcz, inaczej chleb zamieni się w gąbkę wciągającą tłuszcz), najpierw jedna strona, nie za mocno potem druga też lekko, wrzucamy jedno lub dwa jajka w zależności od wielkości kromki, solimy. Smażymy aż do ścięcia się jajka od dołu i następnie przewracamy na drugą stronę, najłatwiej za pomocą drewnianych lub plastikowych pacek. Zdejmujemy na talerz posypujemy świeżym szczypiorkiem i pieprzem.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń