Chrupiące ziemniaki z piekarnika...
Alternatywa dla frytek, nie tłuste ziemniaki w smaku Waszych ulubionych przypraw.
Składniki:
ziemniaki
sól
papryka słodka i ostra
tymianek
czosnek
oliwa z oliwek
Ziemniaki obieramy i zalewamy zimną wodą, wsypujemy sól, tyle ile używacie do zwykłych ziemniaków z wody. Wstawiamy na ogień. Gdy ziemniaki zaczną się gotować, zlewamy wodę. Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, kropimy oliwą najlepiej spryskać mgiełką, posypujemy lekko solą i ulubionymi przyprawami, u mnie jest to papryka, tymianek i trochę czosnku świeżego bądź granulowanego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 min. Ziemniaki po upieczeniu będą chrupiące z wierzchu i nie powinny być wysuszone ;) Ja takie ziemniaczki najbardziej lubię z domowym sosem czosnkowym ale pasować będą do wszelakich dań mięsnych i ryby...
Zmien te tapete, bo sie zaraz pozygam, za duzo nackalas i ta marchewka....jezu, ze wsi jestes...?
OdpowiedzUsuńA skąd masz pewność, że nie jestem ze wsi?! Każdy ma inny gust, fanom mojego bloga się podoba, kiedyś był odnośnie wyglądu post. Nie podoba się?! W prawym górnym rogu jest czerwony krzyżyk... Pozdrawiam ;)
UsuńTy cioto jedna
UsuńTapeta bardzo dobrze dobrana do charakteru bloga. Najlepiej nie reagować na zaczepki chcących zaistnieć za wszelką cenę ��
UsuńCo za burak napisał powyższy komentarz!!!
OdpowiedzUsuńZiemniaczki wyglądają przepysznie :). Pozdrawiam.
burak to zadelikatne określę dla tego prostackiego wpisu
Usuńziemniaczki zrobię i za przepis dziękuje
Burak zawsze będzie burakiem nawet padtewnym jeśli wie o co chodzi. A przepis jest the Best.
UsuńSuper przepis :) Ale tapetę strony radzę zmienić na bardziej stonowaną :) Bolą oczy od dłuższego parzenia :)
OdpowiedzUsuńKiedyś był post odnośnie wyglądu, większość była za tym, żeby zostało tak jak jest... Pozdrawiam
UsuńJak się komuś nie podoba tapeta niech nie zagląda na stronę. Pozdrawiam autorkę :-) Jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził :-)
OdpowiedzUsuńA naczynie żaroodporne zamykamy czy pieczemy w otwartym?
OdpowiedzUsuńczy naczynie żaroodporne nakrywamy czy ziemniaki mają być odkryte?
OdpowiedzUsuńpieczemy pod przykryciem czi nie przykrywany?
OdpowiedzUsuńPiekarnik musi być góra dół ?? Posiadam tylko gazowy i boję się , że nie będą tak chrupiące ��
OdpowiedzUsuńPrzepyszne zieemniaczki i wszystko jest w najlepszym porzadku.. Ludzie zawsze beda zazdrościć.. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeszcze nie pieklam ale wyglodaja SUPER
OdpowiedzUsuńCieszę się.Znalazlam prosty przepis na upieczenie ziemniaczków.Dziekuje.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla gotowanych ziemniaków czy frytek!
OdpowiedzUsuńKot wyjdz prosze
OdpowiedzUsuń