Smalczyk wiejski z mięskem...
W tym momencie żałuję tylko, że nie upiekłam sama chleba. Nigdy nie piekłam chleba, chyba muszę spróbować. A do tego chlebka domowy smalec na słoninie, boczku i kiełbasie. A do tego ogóreczek małosolny. Nie trzeba mi niczego więcej...
Składniki:
30 dkg słoniny
60 dkg boczku
40 dkg kiełbasy toruńskiej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
Słoninę i boczek mielimy maszynką, wrzucamy na patelnie i wysmażamy, mielimy kiełbasę i dorzucamy na patelnie pod koniec wysmażania. Podsmażamy wszystko razem, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę (jeśli chcemy aby smalec dłużej postał wkładamy obraną cebulę w całości a jak się wysmaży, wyciągamy). Jak cebulka się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, przesmażamy chwilkę i wyłączamy. Możemy przelać do słoiczków lub do salaterki.
Uwielbiam smalec. Twój Przepis jest prosty i z chęcią go wypróbuje. Mam pytanie ile przechowujesz taki smalec?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc ciężko mi powiedzieć bo zawsze jest dość szybko zjedzony, nigdy nie zdążył się popsuć, ja przechowuje w słoiczkach w lodówce i nigdy się nie zepsuł, można też zamiast cebulki w kostkę dać całą i później wyciągnąć, gwarantuje to dłuższy termin przydatności :D
Usuń