2015/09/05

Rogaliki drożdżowe z budyniem


Rogaliki drożdżowe z budyniem...

Rogaliki drożdżowe z budyniem

Składniki:

560 g mąki pszennej tortowej
10 g drożdży suchych
350 ml mleka
2 jajka
80 g masła, roztopionego
75 g cukru
pół łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować 2 - 3 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna).

Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę budyniu. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia).

Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

12 komentarzy:

  1. ile rogalików wychodzi z takiej porcji ? budyń normalnie z paczki ? jaki smak najlepiej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię z paczki, chociaż można zrobić też samemu, ja nie liczyłam ale wychodzi ich dość sporo :)

      Usuń
  2. ja właśnie dzisiaj zrobiłam swoje i są pyszne :) mam tylko inny patent na wycinanie trójkątów- formuję mniej więcej okrąg i dzielę na 8 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, też tak można... chyba Twój sposób jest łatwiejszy ;) pewnie rogaliki są bardziej kształtne :) Smacznego życzę :)

      Usuń
  3. A ile tego budyniu na taką porcję rogalików?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jedną porcje powinien wystarczyć jeden ale jak chcesz dawać więcej czy coś to dla pewności lepiej zrób dwa.

      Usuń
  4. Po zrobieniu budyniu trzeba poczekać aż wystygnie i dopiero zimny nakładać na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dawałam jeszcze ciepły bo mi się trochę śpieszyło ale wyszło super!

      Usuń
  5. W samych składnikach lepiej napisać o budyniu; ile na ową ilość rogalików jaka wyjdzie z podanych składników ! :)

    /A co do przepisu - fajowy !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można napisać, choć budyń to przykładowe nadzienie, możemy zrobić np. z marmoladą albo czymś innym co lubimy ;) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Czy mogą byc drożdże w kostce

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy to 350 ml mleka jest poprawne ? Moje ciasto jest lejace

    OdpowiedzUsuń