2015/09/04

Rolada szpinakowa z łososiem


Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem...


Składniki:

1 opak. mrożonego szpinaku rozdrobnionego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
4 jajka
1 łyżka mąki
dwa serki almette śmietankowe lub chrzanowe
łosoś wędzony w plastrach 250-300g

Na sitku rozmrażamy szpinak, jak się rozmrozi mocno przyciskamy łyżką aby odcisnąć wodę. Następnie na patelni podsmażamy szpinak z masłem, czosnkiem i solą. Studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku, białka ubijamy na sztywno. Do szpinaku dodajemy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Studzimy. Później ciasto smarujemy serkiem almette, na to kładziemy łososia i zwijamy ściśle w roladę. Zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na kilka godzin... Kroimy na plastry ok.1,5 do 2 cm.

11 komentarzy:

  1. Bardzo pyszna rolada :-) Wprawdzie sama jeszcze nie robiła, ale jadłam u znajomej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom jest bardzo prosta i jest bardzo smaczna... Znika w moment! Pozdrawiam :D

      Usuń
  2. Koniecznie zrobię,boję się tylko czy uda mi się dobrze zrolować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak Pan/Pani nie spróbuje to się nie dowie... Ale jestem pewna, że wyjdzie jak należy... Nie ma się czego bać :D

      Usuń
  3. Na jaką blaszkę:brytfanne standardową do ciasta czy taką dużą płaską szeroką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest napisane piekarnikową, ale być może Pan/Panie nie zauważył/a. Moja ma ok 40x40. Pozdrawiam serecznie :D

      Usuń
  4. Czym można lososia zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykładowo szynką... Najlepiej polędwica łososiowa ;) ale może być też jakaś inna podwędzana :)

      Usuń
  5. Jakie opakowanie szpinaku? Ile gr?

    OdpowiedzUsuń