piątek, 4 marca 2016

Surówka Chińczyka


Surówka Chińczyka...


Tak ją nazywam.
Trochę słodka, trochę kwaśna.

Surówka ze świeżej kapusty na słodko kwaśno

Potrzebne będą:

pół główki małej kapusty
1 marchewka
1 cebula
1/4 łyżeczki soli 
1/4 łyżeczki pieprzu

Zalewa:
1/5 szkl wody
1/5 szkl octu 10%
1/5 szkl oleju
1/5 szkl cukru

Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, cebulę kroimy w drobne piórka, dosypujemy sól i pieprz, mieszamy. Zalewę zagotowujemy i gorąca wlewamy do przygotowanych warzyw, mieszamy porządnie łyżką. Możemy przygotować surówkę dzień wcześniej. Wtedy zalewy nie musimy gotować tylko porządnie ugnieść ze składnikami.



2 komentarze: