Surówka Chińczyka...
Tak ją nazywam.
Trochę słodka, trochę kwaśna.
Potrzebne będą:
pół główki małej kapusty
1 marchewka
1 cebula
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Zalewa:
1/5 szkl wody
1/5 szkl octu 10%
1/5 szkl oleju
1/5 szkl cukru
Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, cebulę kroimy w drobne piórka, dosypujemy sól i pieprz, mieszamy. Zalewę zagotowujemy i gorąca wlewamy do przygotowanych warzyw, mieszamy porządnie łyżką. Możemy przygotować surówkę dzień wcześniej. Wtedy zalewy nie musimy gotować tylko porządnie ugnieść ze składnikami.
Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńWyszła mega pyszna! Polecam!
OdpowiedzUsuńPrzepis zachęcający - jutro spróbuję . Pozdrawiam Jerzy
OdpowiedzUsuńPyszna już próbowałam.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna warta robienia polecam
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakuje polecam
OdpowiedzUsuńZapisałam 😍 jutro spróbuję wygląda mega i pewnie tak smakuje
OdpowiedzUsuńIle wychodzi tej surówki z podanych składników? :)
OdpowiedzUsuńU mnie starczyło na 2 dorosłe osoby.
UsuńPychotka,wczoraj robiłam.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra, polecam. Mi wyszło sporo z połówki i nie wiem czy nie za mało tego sosu, bo u chińczyka chyba bardziej mokra. I wydaje mi się że nie dodają cebyli albo siekają ja drobno. W każdym razie dzięki za przepis. Super smakuje :)
OdpowiedzUsuń