2016/03/23

Bezy


Beziki...

Kiedy zostają białka po ciastach, 
ciasteczkach możemy zrobić bezy :)
Możemy je pokruszyć i wykorzystać do kremu
lub zjeść bez niczego ;)

Sposób na pozostałe białka

Składniki:

5 białek
125 g cukru
2-3 łyżki soku z cytryny
2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub ulubionego kisielu.

Ubijamy białka stopniowo dodając cukier, do czasu kiedy białka będą zwarte i lśniące. Do ubitej piany dodajemy sok z cytryny i mąkę. Ubijamy jeszcze chwilę na najniższych obrotach miksera, do połączenia się składników. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego bądź szprycy, wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90 - 110 stopni na ok. 1,5 - 2 h. warto jednak zaglądać do bezików bo każdy piekarnik inaczej piecze. Bezy będą gotowe kiedy lekko będą odchodzić od papieru...

Na jedno białko przypada 25 g cukru...

1 komentarz:

  1. A bit of sugar and egg white is an excellent combination to create a delicious dessert. The meringue is a fairly simple way to get the original sweetness.

    OdpowiedzUsuń