wtorek, 29 marca 2016

Ciasto Krówka


Ciasto Krówka

Miodowe blaty ciasta z kremem z bitej śmietany, posmarowane masą kajmakową z migdałami lub orzechami...

Ciasto miodowe z kremem i kajmakiem

Składniki:

ciasto:
500 g mąki
2 łyżki cukru pudru
pół szklanki miodu
125 g margaryny
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

krem:
700 ml śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
2 płaskie łyżeczki cukru pudru

dodatkowo:
puszcza masy kajmakowej (400-500g)
paczka płatków migdałów lub orzechy

Podane składniki na ciasto ugniatamy na kulkę, dzielimy na dwie części. Wykładamy blachę (25x35) papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy dno jedną z części. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na 15 minut. Z drugą częścią postępujemy identycznie. 

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy.

Na wystudzony blat ciasta wykładamy krem, przykrywamy następnym blatem, smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami... 
Na początku ciasto będzie twarde, to zasługa miodu, ciasto odstawiamy na 24 h do zmięknięcia :)

1 komentarz:

  1. Trzeba ciasto po upieczeniu na sączyć ?

    OdpowiedzUsuń