niedziela, 27 marca 2016

Sałatka "Leśna Polana"


Sałatka "Leśna Polana"

Sałatka grzybowa polana

Składniki:

1 duży słoik pieczarek marynowanych
3 jajka
3 ogórki konserwowe
3 ziemniaki
2 średnie marchewki
100 g żółtego sera
podwójna pierś kurczaka
ok. pół pęczka natki pietruszki
majonez
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
ew. ulubione przyprawy do kurczaka

Marchewkę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w dość małą kostkę. Przyprawiamy i smażymy. Odsączamy z ewentualnego tłuszczu. Jajka gotujemy na twardo. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą (można użyć równej miski o takiej samej średnicy i wyłożyć najpierw folią aluminiową, następnie spożywczą). Siekamy pietruszkę. Marchewkę, ziemniaki, jajka, ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Majonez (ok. 8-10 łyżek) łączymy ze śmietaną. 

Układamy kolejno w tortownicy:
pieczarki kapeluszami w dół
posiekana pietruszka
marchewka
posypujemy solą i pieprzem
cienka warstwa majonezu
ziemniaki
cienka warstwa majonezu
pierś kurczaka
cienka warstwa majonezu
posypujemy solą i pieprzem
ogórki
cienka warstwa majonezu
jajka
posypujemy solą i pieprzem
cienka warstwa majonezu
ser żółty

Przykrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Ściągamy folię spożywczą z wierzchu, przykładamy płaski talerz, odwracamy, delikatnie luzujemy tortownicę, ściągamy folię i gotowe. 

Ilość składników podana jest orientacyjnie, możemy zrobić wedle własnego uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz