2016/03/08

Drożdżowe paluchy z czosnkiem, ziołami i serem żółtym...


Drożdżowe paluchy z czosnkiem, ziołami i serem żółtym...

Do ciepłej zupki najlepsze, 
na imprezkę na przegryzkę też będą super!

Drożdżowe paluszki z czosnkiem ziołami i serem żółtym

Potrzebne będą:

Ciasto:
1 szklanka mleka
30 ml oleju
2 jajka
3 i 1/2 szklanki mąki (typ 650)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g drożdży

Do posmarowania:
3 ząbki czosnku
1 żółtko
2 łyżki oliwy

Do posypania:
ser żółty
zioła prowansalskie

Do miseczki wkruszamy drożdże, mleko lekko podgrzewamy. Do drożdży dosypujemy cukier i wlewamy ćwierć szklanki mleka. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i cukru, odstawiamy do napęcznienia. Mąkę przesiewamy, dolewamy masę drożdżową, dodajemy pozostałe mleko, jaja sól i olej. Ciasto wygniatamy na kulę, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego żółtko oraz oliwę, mieszamy na jednolitą masę. Ser ścieramy na tarce, na małych oczkach. Kiedy ciasto wyrośnie jeszcze raz lekko ugniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek (ok. 3-4 mm). Tniemy na paski o szerokości 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Paseczki smarujemy jajkiem z czosnkiem, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami, następnie serem (ser lekko wklepujemy żeby się nie sypał). Paseczki skręcamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz