środa, 23 marca 2016

Gulasz wieprzowy z pieczarkami


Gulasz wieprzowy z pieczarkami...

Idealny jako dodatek do placków ziemniaczanych, można podawać z kaszą, ziemniakami czy kopytkami...

Gulasz wieprzowy jasny

Potrzebne będą:

ok.1,5 kg mięsa wieprzowego
(u mnie karkówka i łopatka)
ok. 60 dkg pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 duża marchewka
5 listków laurowych
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
płaska łyżka majeranku
sól, pieprz

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę, Przesmażamy w nie dużych partiach (żeby mięso się nie gotowało a przysmażało) na smalcu do zrumienienia ale nie na wiór. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki podsmażamy na tej samej patelni do zazłocenia. Przekładamy do garnka, dodajemy obraną startą marchewkę, cebulę pokrojoną w piórka lub większą kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Na koniec zaciągamy sos mąką ze śmietaną, mlekiem lub wodą. Możemy posypać świeżymi ziołami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz