środa, 23 marca 2016

Kiełbasa biała pieczona w piwie


Kiełbasa biała pieczona w piwie...

Kiełbasa biała pieczona w piekarniku

Potrzebne będą:

8 kiełbas białych surowych
4 cebule
1 piwo (500 ml) lub bulion
przyprawy:
sól, pieprz,
papryka, majeranek
czosnek... takie jakie lubicie.

Cebulę obieramy i kroimy w większe piórka i wrzucamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Posypujemy przyprawami, potrząsamy naczyniem lub mieszamy żeby cebula obtoczyła się równomiernie przyprawami... Kiełbasę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na cebuli, posypujemy papryką. Całość podlewamy piwem tak aby sięgało do połowy kiełbasy, jeśli wolicie można użyć bulionu, do bulionu można dodać też koncentrat pomidorowy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy ok. 40 min z termoobiegiem, bez przykrycia. W połowie pieczenia przewracamy kiełbasę na drugą stronę aby obie strony się przypiekły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz