czwartek, 24 marca 2016

Koszyczek wielkanocny


Pieczony koszyczek wielkanocny...

Drożdżowy koszyczek wielkanocny

Potrzebne będą:

25 g drożdży
pół szklanki wody
pół szklanki mleka
1 jajko
1/4 szklanki cukru
pół łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
4 szklanki mąki
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania

Mleko połączyć z wodą lekko podgrzać, odebrać 3 łyżki i w nich rozmieszać drożdże. Odstawić. Do miski wbijamy jajko dodajemy resztę mleka z wodą, oliwę, sól, cukier i mieszamy widelcem bądź łyżką. Dodajemy mąkę i drożdże, znowu mieszamy, następnie delikatnie oprószamy mąką dłonie i ugniatamy. Wstawiamy piekarnik na 50 stopni. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy do nagrzanego pieca na ok godzinę aż ciasto podwoi swą objętość. Po wyrośnięciu jeszcze raz ugniatamy.

Aby przygotować koszyczek potrzebną będzie nam metalowa miska o średnicy ok 20 cm (można użyć żaroodpornej albo ceramicznej). Zewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową, a folię posmarować olejem. Miskę stawiamy do góry nogami, z ciasta robimy wałeczki i układamy pionowo na misce robimy placuszek z ciasta i kładziemy na górę (będzie to nasza podstawa), następne wałeczki przeplatamy poziomo pomiędzy tymi pionowymi, raz na górze, raz na dole i tak w koło. Uformowany koszyczek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni do zarumienienia (ok. 20 min.) 

Z pozostałego ciasta robimy warkocz w kształcie okręgu o średnicy miski na której piekł się koszyk oraz warkocz na rączkę, ten na rączkę pieczemy również na misce. (Te elementy pieczemy ok. 15 min.) Cały koszyk montujemy dopiero gdy koszyk dobrze wystygnie i trochę "obeschnie" za pomocą wykałaczek. Dolnej części nie odwracamy dopóki nie wystygnie i nie przeschnie inaczej koszyk może nam się zdeformować...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz