2016/02/09

Chrupiące ziemniaki z piekarnika


Chrupiące ziemniaki z piekarnika...

Alternatywa dla frytek, nie tłuste ziemniaki w smaku Waszych ulubionych przypraw.

Chrupiące ziemniaki pieczone w piekarniku

Składniki:

ziemniaki
sól
papryka słodka i ostra
tymianek
czosnek 
oliwa z oliwek

Ziemniaki obieramy i zalewamy zimną wodą, wsypujemy sól, tyle ile używacie do zwykłych ziemniaków z wody. Wstawiamy na ogień. Gdy ziemniaki zaczną się gotować, zlewamy wodę. Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, kropimy oliwą najlepiej spryskać mgiełką, posypujemy lekko solą i ulubionymi przyprawami, u mnie jest to papryka, tymianek i trochę czosnku świeżego bądź granulowanego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 min. Ziemniaki po upieczeniu będą chrupiące z wierzchu i nie powinny być wysuszone ;) Ja takie ziemniaczki najbardziej lubię z domowym sosem czosnkowym ale pasować będą do wszelakich dań mięsnych i ryby...

19 komentarzy:

  1. Zmien te tapete, bo sie zaraz pozygam, za duzo nackalas i ta marchewka....jezu, ze wsi jestes...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A skąd masz pewność, że nie jestem ze wsi?! Każdy ma inny gust, fanom mojego bloga się podoba, kiedyś był odnośnie wyglądu post. Nie podoba się?! W prawym górnym rogu jest czerwony krzyżyk... Pozdrawiam ;)

      Usuń
    2. Ty cioto jedna

      Usuń
    3. Tapeta bardzo dobrze dobrana do charakteru bloga. Najlepiej nie reagować na zaczepki chcących zaistnieć za wszelką cenę ��

      Usuń
  2. Co za burak napisał powyższy komentarz!!!

    Ziemniaczki wyglądają przepysznie :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. burak to zadelikatne określę dla tego prostackiego wpisu
      ziemniaczki zrobię i za przepis dziękuje

      Usuń
    2. Burak zawsze będzie burakiem nawet padtewnym jeśli wie o co chodzi. A przepis jest the Best.

      Usuń
  3. Super przepis :) Ale tapetę strony radzę zmienić na bardziej stonowaną :) Bolą oczy od dłuższego parzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś był post odnośnie wyglądu, większość była za tym, żeby zostało tak jak jest... Pozdrawiam

      Usuń
  4. Jak się komuś nie podoba tapeta niech nie zagląda na stronę. Pozdrawiam autorkę :-) Jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A naczynie żaroodporne zamykamy czy pieczemy w otwartym?

    OdpowiedzUsuń
  6. czy naczynie żaroodporne nakrywamy czy ziemniaki mają być odkryte?

    OdpowiedzUsuń
  7. pieczemy pod przykryciem czi nie przykrywany?

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekarnik musi być góra dół ?? Posiadam tylko gazowy i boję się , że nie będą tak chrupiące ��

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne zieemniaczki i wszystko jest w najlepszym porzadku.. Ludzie zawsze beda zazdrościć.. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie pieklam ale wyglodaja SUPER

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się.Znalazlam prosty przepis na upieczenie ziemniaczków.Dziekuje.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków czy frytek!

    OdpowiedzUsuń