Faworki / Chruściki
Składniki:
2 szklanki mąki
4 żółtka
łyżeczka octu lub spirytusu (zapobiega wchłanianiu tłuszczu, nie będzie go czuć)
3/4 szklanki gęstej śmietany (18%)
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
tłuszcz do smażenia
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy (w razie potrzeby dosypać mąki), wałkujemy dość cienko. Ciasto tniemy na paski szerokości 2-3 cm, paski tniemy na mniejsze (najlepiej pod kątem, wyjdą nam ładne, kształtne) i po środku paseczka robimy dziurki - kreski. Jeden róg przekładamy przez dziurkę i powstają nam faworki. Smażymy na głębokim oleju z obu stron do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym. Po przestudzeniu prószymy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz