poniedziałek, 22 lutego 2016

Makaron z pieczarkami i kiełbasą


Makaron z pieczarkami i kiełbasą...

Taki makaron to dobry sposób na pozbycie się resztek z lodówki, resztki wędlin czy sera, pieczarek czy pozostałego makaronu po zupie. Możemy zrobić w formie jednogarnkowej, ja jednak używam jeszcze patelni.

Makaron z pieczarkami i kiełbasą

Składniki:
makaron
kiełbasa lub wędliny
cebula
pieczarki
jajka
ser
śmietanka (niekoniecznie)
natka pietruszki
sól pieprz

Gotujemy dowolny makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wlewamy trochę oliwy, 2 cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczarki (ok. 70 dkg) oczyszczamy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli, smażymy na dość dużym ogniu, przekładamy na talerz. Na tej samej patelni przesmażamy kiełbasę lub wędliny. Ugotowany makaron odcedzamy i przerzucamy do garnka w którym się gotował. Do makaronu dorzucamy przesmażone składniki. Do miski wrzucamy jajka (u mnie 3 szt.), rozkłócamy za pomocą widelca, dosypujemy starty ser, można dolać też śmietanki, wszystko mieszamy na jednolitą masę. Wlewamy do garnka i dobrze mieszamy z pozostałymi składnikami, następnie wstawiamy na ogień. I mieszamy aż do rozpuszczenia się sera i ścięcia jajka. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz