wtorek, 20 października 2015

Jabłecznik z chrupiącą bezą


Jabłecznik z chrupiącą bezą...

Jesień. Czas pysznych, soczystych jabłek. Za oknem słota i deszcz, więc przychodzi ochota na słodkie. Teraz mamy największy zasób jabłek to czemu nie jabłecznik? Puszyste ciasto, kwaskowe jabłka z nutą cynamonu i wanilii a to wszystko podkreślone słodką chrupiącą bezą. Do popołudniowej kawki w sam raz!

Jabłecznik z chrupiącą bezą

Składniki:

Ciasto:
5 żółtek
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
250 g margaryny

Piana:
5 białek
szklanka cukru
3 łyżki proszku budyniowego śmietankowego

Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
cynamon
cukier z prawdziwą wanilią

Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy na gładką kulkę. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35), dwie pozostałe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. 
Jabłuszka obieramy i trzemy na dużych oczkach. Wykładamy na ciasto w blaszce, posypujemy lekko cynamonem i cukrem z prawdziwą wanilią. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier i proszek budyniowy. Ubijamy jeszcze przez chwilę. Powstałą pianę wykładamy na ciasto, a na nią ścieramy 3 część ciasta. Wkładamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 50 min.  

20 komentarzy:

  1. Ciasto jest fantastyczne :) do tej pory robiłam podobne z malinami i borówkami, ale wypróbuję Twoja wersję, dzięki! Zapraszam do mnie na szarlotkę w stylu amerykańskim jest super. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie. Zjadłabym kawałek. Albo dwa...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie nie wyszedł, pomimo odciśnięcia jabłek, od wyłożenia jabłek na spód do włożenia do piekarnika minęło nie więcej niż 5 minut a i tak spód rozmókł...po za tym smak ok :) Tylko zastanawiam się czemu?? Piekłam go 43 minuty bo tyle mu wystarczyło....
    P.S przepraszam za komentarz pod pleśniakiem...on miał być tutaj...nie wiem co przeskoczyło i tam wstawiło :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... Być może miała Pani tak soczyste jabłka, szczerze mówiąc nie mam pojęcia co mogło być przyczyną, u mnie za każdym razem wychodzi super. Mogę pani polecić przesmażyć jabłka na patelni, odparować i na pewno nie pojawi się taki problem. Chociaż pisze pani, że piekła 43 minuty, być może było to za krótko i ciasto się nie do końca dopiekło... Pozdrawiam serdecznie...
      P.S. Komentarza pod pleśniakiem już nie ma ;)

      Usuń
    2. polecam surowe jabłka wymieszac z3 łyżkami kaszy manny (grysiku),wchłoną nadmiar soku i dopiero wyłożyć na ciasto.

      Usuń
  4. co to jest proszek budyniowy ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja juz mam swoje ciasto w piekarniku :) czekam na efekt :) ładnie urósł,,ciekawe czy moge tu wstawic potem zdjecie jakie mi wyszlo ,oraz jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki żeby ładnie wyszło... Jeśli chodzi o moje zdanie to może Pani wstawić ale nie mam zielonego pojęcia jak ;)

      Usuń
  6. Super przepis:) często robię podobny jabłecznik tylko zamiast budyniu do piany używam kisielu w proszku, wtedy piana wychodzi zazwyczaj u mnie różowa, zależy od smaku kisielu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Można dać kisiel zamiast budyniu albo zwykłą mąkę ziemniaczaną.

      Usuń
  7. Witam,czy do piany ma być dodany zwykły cukier czy cukier puder?Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Odnosnie przepepisu to jak rozumieć -cukier z prawdziwą wanilią ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można taki kupić, przykładowo firmy Kotanyi. Chodzi o to żeby był WANILIOWY a nie WANILINOWY...

      Usuń
  9. Wczoraj upieklam, jest mega pyszny, beza piekna. POLECAM Pycha :-) :-)

    OdpowiedzUsuń