Jabłecznik z chrupiącą bezą...
Jesień. Czas pysznych, soczystych jabłek. Za oknem słota i deszcz, więc przychodzi ochota na słodkie. Teraz mamy największy zasób jabłek to czemu nie jabłecznik? Puszyste ciasto, kwaskowe jabłka z nutą cynamonu i wanilii a to wszystko podkreślone słodką chrupiącą bezą. Do popołudniowej kawki w sam raz!
Składniki:
Ciasto:
5 żółtek
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
250 g margaryny
Piana:
5 białek
szklanka cukru
3 łyżki proszku budyniowego śmietankowego
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
cynamon
cukier z prawdziwą wanilią
Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy na gładką kulkę. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35), dwie pozostałe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
Jabłuszka obieramy i trzemy na dużych oczkach. Wykładamy na ciasto w blaszce, posypujemy lekko cynamonem i cukrem z prawdziwą wanilią. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier i proszek budyniowy. Ubijamy jeszcze przez chwilę. Powstałą pianę wykładamy na ciasto, a na nią ścieramy 3 część ciasta. Wkładamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 50 min.
ależ pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńBędą obłędna))
OdpowiedzUsuńCiasto jest fantastyczne :) do tej pory robiłam podobne z malinami i borówkami, ale wypróbuję Twoja wersję, dzięki! Zapraszam do mnie na szarlotkę w stylu amerykańskim jest super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChętnie zajrzę. Pozdrawiam serdecznie :D
UsuńAż ślinka cieknie. Zjadłabym kawałek. Albo dwa...
OdpowiedzUsuńMnie nie wyszedł, pomimo odciśnięcia jabłek, od wyłożenia jabłek na spód do włożenia do piekarnika minęło nie więcej niż 5 minut a i tak spód rozmókł...po za tym smak ok :) Tylko zastanawiam się czemu?? Piekłam go 43 minuty bo tyle mu wystarczyło....
OdpowiedzUsuńP.S przepraszam za komentarz pod pleśniakiem...on miał być tutaj...nie wiem co przeskoczyło i tam wstawiło :/
Hmm... Być może miała Pani tak soczyste jabłka, szczerze mówiąc nie mam pojęcia co mogło być przyczyną, u mnie za każdym razem wychodzi super. Mogę pani polecić przesmażyć jabłka na patelni, odparować i na pewno nie pojawi się taki problem. Chociaż pisze pani, że piekła 43 minuty, być może było to za krótko i ciasto się nie do końca dopiekło... Pozdrawiam serdecznie...
UsuńP.S. Komentarza pod pleśniakiem już nie ma ;)
polecam surowe jabłka wymieszac z3 łyżkami kaszy manny (grysiku),wchłoną nadmiar soku i dopiero wyłożyć na ciasto.
Usuńco to jest proszek budyniowy ?
OdpowiedzUsuńBudyń w proszku... Taki w torebce.
UsuńJa juz mam swoje ciasto w piekarniku :) czekam na efekt :) ładnie urósł,,ciekawe czy moge tu wstawic potem zdjecie jakie mi wyszlo ,oraz jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki żeby ładnie wyszło... Jeśli chodzi o moje zdanie to może Pani wstawić ale nie mam zielonego pojęcia jak ;)
Usuńwyszedl bardzo pyszny,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper przepis:) często robię podobny jabłecznik tylko zamiast budyniu do piany używam kisielu w proszku, wtedy piana wychodzi zazwyczaj u mnie różowa, zależy od smaku kisielu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Można dać kisiel zamiast budyniu albo zwykłą mąkę ziemniaczaną.
UsuńWitam,czy do piany ma być dodany zwykły cukier czy cukier puder?Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZwykły cukier... :)
UsuńOdnosnie przepepisu to jak rozumieć -cukier z prawdziwą wanilią ???
OdpowiedzUsuńMożna taki kupić, przykładowo firmy Kotanyi. Chodzi o to żeby był WANILIOWY a nie WANILINOWY...
UsuńWczoraj upieklam, jest mega pyszny, beza piekna. POLECAM Pycha :-) :-)
OdpowiedzUsuńSprawdź otwórz konto bankowe na konto w banku gdzie najlepiej
OdpowiedzUsuńhttp://lcksg.com/
OdpowiedzUsuń