Bułeczki drożdżowe z kruszonką...
Idealne do popołudniowej kawki, można zajadać z dżemikiem, konfiturką czy kremem czekoladowym. Pyszne i przede wszystkim łatwe w przygotowaniu.
Oto przepis:
250 ml mleka
7 g suchych drożdży
1 żółtko
400 g mąki
4 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
50 g rozpuszczonego masła
Kruszonka:
80 g mąki
50 g cukru
40 g masła
Mleko lekko podgrzewamy, odlewamy dosłownie 3 łyżki tego mleka i do nich wsypujemy drożdże i mieszamy, na koniec dodajemy żółtko i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy resztę mleka i dodajemy masę drożdżową. Ugniatamy na kulę. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni, miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i wkładamy do nagrzanego pieca na 25 min. Składniki na kruszonkę ugniatamy. Następnie zagniatamy ciasto i formujemy kulki, możemy wkładać je do papilotek lub na zwykłej blaszce jedna obok drugiej. Można posmarować kulki jajkiem, ale nie trzeba. Posypujemy kruszonką i wstawiamy spowrotem do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 25 min. Następnie wyciągamy, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, wkładamy babeczki i pieczemy ok. 20 min. W zależności jak bardzo mają się przyrumienić.
Świetne:)
OdpowiedzUsuń