Domowy likier kukułkowy...
W jesienne wieczory kieliszeczek likieru własnej roboty na rozgrzewkę.
Składniki na litr likieru:
40 dkg kukułek
pół litra mleka skondensowanego niesłodzonego
1 szklanka wody przegotowanej
1 szklanka spirytusu
Cukierki wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem skondensowanym, na małym ogniu rozpuszczamy cukierki w mleku, często mieszając (tak aby cukierki nie przywarły do dna). Studzimy. Następnie spirytus wymieszać intensywnie z zimną przegotowaną wodą i połączyć z rozpuszczonymi kukułkami. Przelewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Robiłam, wszyscy zachwalali ;) polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać ;)
UsuńJa robie zamiast spirytusu dałem 200 ml wódki zobaczę za kilka dni będzie smakować
OdpowiedzUsuń